Sebagaimana kita semua sedia maklum bermula esok 1 March 2024, rakyat Malaysia dan isi rumah domestik yang menggunakan lebih daripada 600 kWj elektrik sebulan akan terlibat dengan kenaikan cukai perkhidmatan sebanyak lapan peratus.

Sebagai contoh jika bil elektrik di rumah anda lebih RM220, anda akan kena extra Servis Tax 8% sebab penggunaan lebih 600 kilowatt joule (kWj).

Hmm, tapi disebabkan cuaca panas yang melanda negara menyebabkan kebanyakan kediaman mengggunakan penyaman udara atau aircond untuk menyejukkan ruang. Barulah selesa kan.

Jimatkan BIL ELEKTRIK Walaupun Guna Aircond Di Rumah, Ikut 5 Tip Ini!

Untuk info, salah satu penyumbang besar bil elektrik ini ialah dari penggunaan aircond di rumah. Biasanya kalau ada sebiji aircond di rumah pun bil boleh mencecah RM200.

Tip elak bil elektrik yang tinggi walau guna aircond

Jadi macam mana nak elak bil elektrik yang tinggi walau guna aircond di rumah. Boleh ikut tip yang dikongsi oleh saudara Fazlie Idris.

Aircond ialah penyumbang pada kadar bil elektrik yang tinggi. Ada beberapa cara nak kurangkan kadar bil elektrik tu dari penggunaan aircond.

1. Beli air cond pada HP (Horsepower) yang mencukupi

Lebihkan sikit HP tu. Cara kiraan dia (luas kawasan bilik x 60) / 9000. Contoh untuk bilik yang saiz 12′ x 10′. [(12’x10′) x 60] / 9000 = 0.8HP. Ada yang cakap aircond 0.5HP dah cukup dah sebab bilik kecil je.

Sebenarnya yang paling sesuai ialah aircond 1 HP dan yang paling baik ialah aircond 1.5HP. Tapi kalau 2.0HP dah over power pula. Tujuan dia ialah kita nak kurangkan pergerakan kompresor.

IKLAN

Makin banyak kompresor bergerak, makin tinggi la elektrik digunakan. So kalau boleh kita nak kompresor tu cut off dan turn on pada interval yang agak panjang agar dapat jimat elektrik.

2. Gunakan aircond yang ada teknologi inverter

Jimatkan BIL ELEKTRIK Walaupun Guna Aircond Di Rumah, Ikut 5 Tip Ini!

Inverter ni tujuan dia adalah untuk menstabilkan penggunaan motor atau kompresor. Bila eletrik pada kompresor lebih stabil, so kita dapat la jimat elektrik.

Ini ada kena mengena dengan graf electricity consumption. Budak electrical engineering maybe boleh explain further pasal ni. Bagi yang guna inverter ni, tak payah la nak gatal on off aircond tu kerap sangat.

Inverter ni dia hanya akan fully functional lepas suatu tempoh yang panjang. Normally lepas 4 jam.

3. Setkan aircond pada suhu yang betul

Yang ni memang majoriti orang guna pada cara yang kurang tepat. Selalunya saya tengok diorang akan set pada satu suhu, let say 23 deg C. Kipas set level 2 out of 4.

IKLAN

Lepas tu biar je sampai ke pagi baru off. Cadangan yang sebaiknya ialah, bila sampai rumah, buka aircond pada suhu terendah (cth: 16 deg C) dan kipas yang paling kuat (cth level 4) dan biarkan bilik tu selama lebih kurang 30minit ke 45minit.

Lepas tu setkan pada suhu 26 deg C atau 25 deg C. Ini ialah suhu yang sesuai untuk tidur.. kipas pula setkan separuh (cth: level 2 out of 4). Bila kita guna aircond, part paling banyak guna elektrik ialah bila baru on.

So kompresor akan guna banyak tenaga untuk mula bergerak. Macam kayuh basikal, start kayuh kan banyak guna tenaga, tapi lama-lama dah boleh maintain. So kalau kita set aircond tu pada setting yang sama je sampai ke pagi, kmpresor akan kerja lebih.

Kalau kita set macam yang dicadangkan, kita akan percepatkan cut off time untuk kompresor tu dan seterusnya interval untuk kompresor mula kerja balik pun lebih lama.

Jimatkan BIL ELEKTRIK Walaupun Guna Aircond Di Rumah, Ikut 5 Tip Ini!

4. Jangan selalu on dan off, ini biasa berlaku bila tidur

Agak sejuk je, off terus aircond. Bila rasa panas on balik… ingat, aircond banyak guna elektrik masa kita baru on. So kalau dah kerap on off, banyak la elektrik yang kita guna.

IKLAN

5. Service air cond setiap 6 bulan ke 9 bulan sekali

Paling cikai pun buat la setahun sekali. Aircond yang tak di service, akan buatkan aircond tu dah tak berapa nak sejuk. So secara tak langsung kita keep on tukar setting. Ada juga yang ingat gas habis. Padahal filter kotor je pun.

Dah keluar kos yang bukan-bukan. Kalau dah terlalu lama tak service, aircond boleh rosak. Dah kene keluar duit beli yang baru. Disebabkan kita lokek nak keluar RM70, dah RM1,500 melayang.

Semoga artikel ini berguna dan bermanfaat kepada anda. Ingat, kena berjimat cermat guna elektrik agar tidak dikenakan extra cukai.

Artikel ini diambil dan diolah dari VK.

Mesti Baca:Keutuhan Rumah Warisan 88 Tahun, Dipasak Guna Kayu Cengal & Merbau Tanpa Paku
Baca Lagi Di Sini:Bina Loteng Rumah Ukuran 21ft x 11ft, Cantik & Kemas Hasilnya Kos RM13,000
Artikel Menarik:Gaya Minimalist Scandinavian Jadi Pilihan Pemilik Pangsapuri Saiz Kecil 750Kps

Sumber: Fazlie Idris

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI