Interior design jenis Japandi atau singkatan ayat tersebut dari perkataan Japan & Skandinavian, kebelakangan ini menjadi satu trending yang sangat dikenali di dunia perumahan sekarang. Jika kita tahu, Japan dan Skandinavian ini adalah berbeza kaum atau budaya, tetapi ini tidak bermakna mereka tidak boleh memilik sama prinsip dalam dunia interior design. Maka dengan itu, saya akan menerang sedikit demi sedikit tentang jenis jenis interior design versi Japandi ini yang boleh kita mengambil tahu ilmu baru supaya suatu hari nanti kita dapat memilih untuk jenis Japandi ini diterapkan dalam interior rumah kita.

Konsep Ruang Tamu yang Open-Space

Interior Rumah Versi Japandi (Japan & Skandinavian), Menarik Minat Orang Ramai Sekarang

IKLAN

Konsep ruangan terbuka ini akan memberikan ada rasa yang sangat nyaman dan selesa kerana apabila masuk sahaja rumah, anda boleh melihat rumah anda seperti sejauh mata memandang. Rumah yang mempunyai ruangan terbuka luas ini, perlu digabungkan beberapa fungsi ke dalam satu ruang fungsi besar dan pada ketika jejak kaki ke dalam rumahlah, terus kita dapat melihat ruang tamu, meja makan, dapur, dan lain-lain. Secara tidak langsung, kita akan dapat satu rasa atau aura harmoni dalam rumah itu.

Sumber Cahaya Skylight

IKLAN

Interior Rumah Versi Japandi (Japan & Skandinavian), Menarik Minat Orang Ramai Sekarang

Satu sumber cahaya yang bagus adalah sinaran matahari. Cahaya yang memasuki ke dalam rumah walaupun sedikit atau disebabkan tidak mempunyai jendela yang besar, sudah cukup cantik sebenarnya untuk menampakkan rumah kita kelihatan seperti rumah di fantasi. Lagi-lagi kalau elemen cahaya dari skylight ini, ada di dapur kita. Dengan terdapat sinaran matahari di dapur, kita sudah boleh menjimatkan penggunaan lampu. Sesetengah orang, rumah mereka terlalu malap dan gelap. Jadi, di siang hari pun mereka perlu menggunakan lampu. Tetapi dengan adanya konsep cahaya ini, walaupun keadaan dalam rumah malap, kita tidak perlu lagi menggunakan lampu di dalam rumah kerana cahaya matahari sudah mencukupi.

IKLAN

Design Japandi ini amatlah bagus sekali jikalau orang Malaysia mengambil atau menggunakannya di negara kita. Sekiranya ada yang membuat rumah di Malaysia ini dengan cara design Japandi, kemungkinan ramai yang akan berminat untuk mengubah suai interior rumah mereka seperti design Japandi ini.

Sumber: ARSITAG (https://www.arsitag.com/article/renovasi-rumah-model-japandi)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI