Se

Ini Sebabnya Kenapa Kucing Suka Cakar Sofa Dan Cara Atasinya, Melihat si bulus mencakar sofa, memang terpaksa redha je lah. Awal-awal atau sekali sekala di lakukan, boleh lah nak dicegah. Lama-kelamaan, dah tak larat dibuatnya. Memang sakit mata lihat kesan cakaran kucing disofa, lebih-lebih lagi jenis fabrik kain. Berbulu-bulu dibuatnya.

Tapi, kenapa dalam banyak-banyak tempat si bulus ni suka cakar pada soafa? Ini alasannya

Dipetik dari artikel Icatecare, Sifat mencakar sofa yang dilakukan oleh si bulus atau kucing adalah bagi tujuan melatih kekuatan otot kaki hadapan yang juga digunakan untuk pertahanan dan memburu.

Ada sesetengah kucing suka mencakar dalam keadaan berbaring. Ia bukan sesuatu yang pelik kerana tujuannya sama. Kebiasaanya, permukaan yang dipilah untuk mencaakr adalah yang tidak mudah berganjak dan tetap. Seperti sofa

IKLAN

Mencakar juga merupakan sebagai salah satu interaksi atau komunikasi untuk teritorial. Ketika mencakar, keringat atau rembesan dari kucing akan terhasil dan melekat terus pada permukaan sofa yang dicakar. Sama seperti kucing liar. Pokok adalah tempat terbaik untuk kucing melakukan aktiviti ini.

Selain sofa, antara tempat berpotensi menjadi tempat mencakar kucing adalah seperti permukaan kayu atau perabut kayu, kain, wallpaper bertekstur dan karpet.

Kucing akan lebih gairah mencakar bila berhadapan dengan tuannya. Ia sebagai tanda teritorial. Namun, harus diingat. Jika kucing anda mencakar di merata tempat terutamanya di sekitar pintu dan jendela, Ia berkemungkinan kucing anda berasa tidak selamat di dalam rumah

IKLAN

Bca juga: Sofa Koyak Di Cakar Kucing, Ini Penyelesaian Paling Cantik Dan Mudah

CARA ATASI MASALAH KUCING YANG SUKA MENCAKAR SOFA

Jika anda memiliki kucing dari usianya kecil, ia sebaiknya perlu dilatih atau rawat seawal usia dengan memotong kuku Namun, ia hanya sesuai untuk kucing “indoor” je ye. Sebab kalau kucing anda bebas berkelairan di luar, ia memerlukan kukunya sebagai tujuan perlindungan.

IKLAN

Terdapat pelbagai jenis dan rekaan papan pencakar kuku kucing ni. Nak murah, beli je dekat sini https://invol.co/cl9jai3

Namun, potong kuku bukanlah satu-satunya solusi. Jika permukaan sofa mula rosak akibat dicakar. Cuba tawarkan sesuatu yang mempunyai tekstur yang lebih kurang seperti papan atau tiang pencakar khas. Sebelum tu, perhatikan postur kucing mencakar.

Jika ia suka mencakar secara vertikal, maksudnya sambil berdiri, sediakan tempat mencakar jenis vertikal seperti tiang. Jika ia cenderung mencakar secara mendatar, boleh gunakan papan. Ini Sebabnya Kenapa Kucing Suka Cakar Sofa Dan Cara Atasinya

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI