Buat Sendiri Kabinet Dapur, Beli Barang Shopee Modal Tak Sampai RM 1k . Rakyat Malaysia sekarang dah suka DIY. Dari sekecil-kecil benda, sampai lah sebesar-besar perabot. Walaupun tak ada pengalaman atau kemahiran, ia bukan menjadi halangan. Yang penting, rajin macam En. Dauz Zeze. Menariknya, En Dauz membeli semua keperluan membina kabinet dapur ni dalam shopee je dan modal tak sampai RM 900.

Alhamdulillah siap jugak kabinet dapur PKP 3.0 hehe. semuanya buat sendiri dari design sampailah pada pemasangan. Dari sekeci-kecil barang seperti skru smpai la papan melamine board ni pun semua beli dekat shopee.Bagi je ukuran & kuantiti papan yang kita nak pakai. Zaman online ni semua main oder je. Nak kata senang sangat buat kabinet ni pun Tak juga tapi yang penting kena rajin dan banyak bersabar hehe. Tambah-tambah rumah yang ada anak kecik memang kena ada tahap kesabaran yang tinggi sebab semua kerja-kerja buat dekat ruang tamu haha.

Semua blajar dari youtube dan google je. Ni pun first time main kayu, last buat projek kayu masa form 1 buat tempat sangkut kunci. tapi alhamdulillah la ada jugak rupa kabinet dapur ni. kos utk buat kabinet ni total lebih kurang RM900++ la jugak. kos tu untuk buat 2 kabinet. kabinet panjang size 210cm x 80cm & satu lagi 80cm x 40cm nk letak atas peti ais. kalau panggil orang kabinet taknpasti harga market sekarang tapi bagi yang mana ada kewangan lebih & tak nak pening kepala upah je orang hehe. Yang mana nak try buat sendiri di setiap gambar ada simple tutorial & link shopee untuk beli barang

1. Mula-mula pastikan rangka rekaan dan ukuran dapur yang diinginkan. Peringkat ni penting untuk pastikan apakah barang-barang yang diperlukan. Perlu ingat, tebal papan milamin ni 15mm. Jadi perlu ambil kira ukuran ketebalan papan milamin masa membuat ukuran. Nanti takut oversize pula.

Kalau terlebih size, memang boleh potong sendiri. Tapi dah tak cantik sebab bila potong dah tak ada lapisan laminated tu.

Ni contoh papan milamin yang di tempah dari shopee

IKLAN

2. Bila papan yang di tempah dah sampai, boleh lah mula susun dulu macam ni. Masa beli melamine board ni dekat shopee harga postage masih ok lagi dan berbaloi. Tapi lepas shopee ubah rules, untuk barang bersize besar memang jauh beza. Jadi, kalau ada kedai-kedai jual milamine bord di rumah, boleh terus beli je. Tapi kalau nak beli kat shoppe juga, klik link ni https://invol.co/cl8zbcs

3. Nak buat design cantik sikit macam pintu ala-ala english, boleh guna papan MDF batten wall size 2 inci tebal 9mm. Potong ikut ukuran papan. Lekat pakai gam dulu baru paku. Kalau ada ruang antara sambungan, bioleh letak wood filler dan gosok dengan kertas pasir Harga batten wall ni RM 2.50 untuk panjang 4 kaki. Boleh klik link ni nak beli batten wall https://invol.co/cl8zbev

4. Dah siap skru, boleh lah mula balut. Wallpaper design kayu macam ni RM 16.50 untuk 50cm X 5m. Wallpaper beli kat shopee je murah ni link nya https://invol.co/cl8zbhahttps://invol.co/cl8zbha

IKLAN

Ni hasil selepas di balut. Nak lagi kemas, guna dryer untuk panaskan wallpaper tu sambil tekan

5. Untuk lekatkan Hinge atau engsel, Perlu tebuk lubang. Secara asasnya hinge ni ada 3 jenis iaitu full close, half overlay dan insert. Saya pakai yang ni https://invol.co/cl8zbj4 6. Untuk tutup bahagian belakang kabinet dapur, boleh guna playwood tebal 3mm size 4 kakix8kaki. Baru RM 28 sekeping. Tapi perlu potong ikut size kabinet dapur dan balutkan dengan wallpaper sebelum paku pada bahagian kabinet

7. Untuk kemasan boleh pasang pemegang. Yang macam ni RM 6.43 je dekat shopee ni link nya https://invol.co/cl8zbto

IKLAN

8. Terakhir sekali, pasang lampu LED dalam kabinet dan juga hydraulic support untuk pintu yang buka ke atas. Rak pinggan tu macam-macam size. Masa mula-mula design kabinet dapur ni kene amik kira size rak pinggan ni. Untuk projek ni saya pakai size 600mm

Ni link untuk lampu LED https://invol.co/cl8zbuzhttps://invol.co/cl8zbuz

Buat Sendiri Kabinet Dapur, Beli Barang Shopee Modal Tak Sampai RM 1k