Mempunyai mahligai impian dengan hiasan dalaman yang menarik menjadi dambaan setiap insan. Ia tidak kira rumah itu sebesar mana asalkan ia selesa dan selamat untuk didiami. Entri kali ini menceritakan bagaimana pilihan tona kelabu gelap serta warna hitam dapat menjadikan suasana dalam rumah nampak redup dan tidak gelap.

Seorang pemilik kediaman di Nada Alam, Nilai iaitu En Aizat Asmuni, memilih untuk menghias rumahnya dengan tema yang tidak terlalu kompleks iaitu minimalist. Tema ini menjadi pilihan kerana pemilik dan isteri mempunyai tugas dan peranan di luar sebagai pegawai bank dan kakitangan kerajaan. Oleh itu, mereka hanya mahu melangkah masuk ke dalam kediaman dengan pemandangan yang sedap mata memandang hingga boleh terlupa segala beban kerja.

(Gambar) Rumah Redup Dengan Pilihan Tona Kelabu Serta Hitam

“Saya sekeluarga baru setahun 6 bulan mendiami rumah ini dan mengambil masa 2 bulan untuk menyiapkan segala dekor dalam rumah yang berkeluasan 1400 kaki persegi ini”, katanya.

Memiliki ruang tamu yang panjang membuatkan pemilik menjadi lebih kreatif untuk menghiasnya. Ia dapat dilihat apabila pemilik mendirikan sebuah partition khas untuk mengasingkan ruang dapur dan ruang rehat di bahagian hadapan.

(Gambar) Rumah Redup Dengan Pilihan Tona Kelabu Serta Hitam

Rumah ini berkapasiti 4 bilik tidur serta 2 bilik air dan tinggal bersama 2 orang anaknya yang masih lagi menuntut di sebuah sekolah berdekatan dengan kediamannya.

Pemilihan warna kelabu gelap sebagai tona utama adalah disebabkan pemilik mahukan suasan redup dalam rumah dan warna hitam pula dijadikan tema untuk aksesori serta perabot dalam rumah. Dari pandangan penulis, ia idea yang amat bijak kerana padanan dua tonan ini tidak akan kontra kerana ia saling melengkapi. Walaupun pemilihan rona cat yang gelap, hasilnya tetap cerah disebabkan oleh pengamatan cahaya yang mencukupi.

IKLAN

Apa yang penulis dapat simpulkan adalah design sebegini amat sesuai untuk mereka yang bekerja sepenuh masa di pejabat. Permainan tona warna yang tidak berat dan terlalu terang memainkan peranan. Penulis memuji tindakan pemilik yang memilih tona sebegini. Pembaca yang lain pun boleh mencedok sedikit idea daripada pemilik rumah ini.

 

(Gambar) Rumah Redup Dengan Pilihan Tona Kelabu Serta Hitam

IKLAN

(Gambar) Rumah Redup Dengan Pilihan Tona Kelabu Serta Hitam

(Gambar) Rumah Redup Dengan Pilihan Tona Kelabu Serta Hitam

 

IKLAN

 

 

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI