Ramai alami masalah untuk menata hias atau deko rumah yang bersaiz kurang dari 1000 kaki kan? Ada juga yang kata, “Anak sorang dua boleh lah duduk rumah flat kecil ni.” Sebenarnya, kecil atau besar rumah tu, yang penting kita perlu pandai olah dan memanfaatkan setiap ruang.

Lagi satu, kalau nak mendeko rumah tak semestinya perlu guna barang-barang yang mahal. Pokoknya, perlu bijak memilih. Seperti yang dilakukan oleh Noor Hafiza Bte Mohamad ini. Rumah flat yang didiami hanya berkeluasan 805 kaki eprsegi dengan 3 buah bilik.Tapi pemilik bijak memilih perabot dan mengolah ruang. Hasilnya, kemas dan rapi.

 

Rumah sewa kakak kecik jer, nak jugak bagi nampak comel dan cozy

Walaupun kakak masih menyewa di shop apartment dalam masa 4 tahun ni, nak jugak rasa macam duduk kat rumah sendiri.. Nak juga biar nampak cantik pada mata kita, nak juga rasa selesa dan wangi. Kes terjebak dalam group deko la ni.

Pada mulanya kakak dan pokcik dok survey perabot terpakai, kononnya nak jimat bajet la kan. Nak beli perabot kecil, ringkas dan serbaguna (multifunction). Akhirnya kakak mula isi rumah sewa tu dengan beli perabot hotel terpakai hasil bantuan ahli dalam group ni (lupa nama adik baik). Lepastu bajet nak cat balik jadi warna putih @ shabby chic @ warna pastel. Kakak lupa yang rumah kakak takda space nak mengecat, lebih2 lagi pokcik tak boleh hidu bau cat kayu (feningg).

Merajuk jugalah kakak dengan pokcik sampai sekarang tak dicat perabut coklat itu.. sekarang dah balut dengan wallpaper kaler putih (tengok gambar side table dalam bilik tetamu).

Kenapa lah kakak tak terfikir pasal perabot IKEA. Sampailah pokcik bawak kakak buat pertama kalinya ke IKEA tahun 2014 (jakunnya kakak ?). Kakak ingat perabut IKEA semuanya mahal2.

Dari situlah terjebak laki bini dengan barang IKEA…buktinya pada gambar. Rumah kakak takda kabinet/almari besar. Sengaja taknak penuhkan rumah yang memang kecik cenonet dan supaya senang nak pindah nanti. InsyaAllah tahun depan kena pindah rumah lain. Kakak takkan pernah berputus asa untuk mencantikkan rumah kakak, sebab Rumahku Syurgaku. Peace yo..

IKLAN