IMPIANA diberi kesempatan untuk menemu bual Pengarah Pengurusan Produk, AkzoNobel Decorative Cat, Asia Tenggara dan Selatan, Pamela Phua berkenan sejauh manakah industri cat ini dapat membantu kelestarian pada masa kini. Terlalu banyak produk-produk cat di luar sana yang “over claim” tentang kelebihan produk mereka. Jom kita dengar sendiri penjelasan daripada beliau tentang produk yang dikeluarkan oleh AkzoNobel ini.

Bolehkah Pamela kongsikan pandangan tentang kepentingan amalan mampan untuk perniagaan di industri cat dalam memperjuangkan persekitaran yang lebih sihat?

Di AkzoNobel, kami telah menjadikan perniagaan kami untuk menyampaikan produk yang mampan dan inovatif. Penyelesaian kepada pelanggan, komuniti kami dan bumi – semakin bergantung pada produk yang di keluarkan. Kami memberi tumpuan sepenuhnya untuk memastikan cat dan salutan perintis yang kami bekalkan hari ini boleh membantu untuk melindungi dunia kita jauh daripada hari esok. Kami juga telah mengenal pasti tiga topik global utama iaitu perubahan iklim, pekeliling dan kesihatan serta kesejahteraan dan membuat komitmen kepada generasi akan datang yang akan kami lakukan.

Kami telah menghapuskan plumbum daripada produk cat kami selama bertahun-tahun dan kami terus melakukannya, jadi apabila kita memperoleh syarikat baru. Dengan Produk Mampan kami yang disahkan secara luaran.

Fakta Atau Auta Dengan Cat Dinding Kita Boleh Mengubah Cara Hidup Lebih Mampan

Rangka kerja Penilaian Portfolio (SPPA) yang telah kami gunakan selama lebih daripada dua tahun, kami memantau dan mengurus penggunaan bahan berbahaya, dan menilai ciri kemampanan produk dan perkhidmatan kami. Kami berada di landasan yang betul menyampaikan sasaran 2030 kami lebih daripada 50% hasil daripada penyelesaian yang mampan, setelah mencapai 39% menjelang 2021.

Dibangunkan dengan Majlis Perniagaan Dunia untuk Pembangunan Mampan dan beberapa daripada rakan sebaya kami, SPPA menggunakan kriteria kemampanan berikut: karbon berkurangan dan tenaga; penggunaan bahan yang dikurangkan, digunakan semula dan diperbaharui; kurang sisa; tahan lebih lama prestasi dan kesihatan dan kesejahteraan. Contohnya termasuk salutan pengawetan yang lebih rendah, rendah atau sifar pelarut, larutan berasaskan air dan menggunakan lebih sedikit lapisan cat. Kami penyelesaian mampan menambah nilai untuk pelanggan kami, serta memberikan ekonomi nilai kepada semua pihak dalam rantaian nilai.

Fakta Atau Auta Dengan Cat Dinding Kita Boleh Mengubah Cara Hidup Lebih Mampan

Kami sedang mengembangkan portfolio kemampanan kami dalam bidang kesihatan dan kesejahteraan, khususnya dari segi menghadkan pertumbuhan bakteria pada permukaan, mengoptimumkan kehidupan persekitaran melalui warna, salutan reflektif haba dalam menyediakan dalaman yang lebih sejuk ruang, dan kualiti udara dalaman yang lebih baik.

Bolehkah anda berkongsi kesan positif inovasi mampan kepada pengguna, masyarakat dan persekitaran? Apakah beberapa inisiatif yang dilaksanakan oleh AkzoNobel dalam memenuhi matlamat kemampanannya?

IKLAN

Kami sentiasa mencari cara baharu untuk memacu inovasi mampan yang membawa manfaat, memberikan impak sosial dan alam sekitar yang positif, dan membolehkan kami pelanggan untuk mencapai matlamat kemampanan mereka sendiri. Itulah sebabnya kami memberi tumpuan kepada pembangunan portfolio cat dan salutan kami dengan faedah kemampanan dalam rantaian nilai kami dan menawarkan pelanggan kami satu daripada portfolio terbesar penyelesaian mampan.

Perubahan iklim dan pemanasan global memberi kesan kepada bahan binaan dan pemanasan ke atas dinding bangunan kita. Penyelidikan menunjukkan bahawa apabila sinaran inframerah dari matahari mengenai permukaan bangunan, sebahagian daripadanya dipantulkan dan ada yang diserap dalam bentuk haba, yang kemudiannya dihantar ke bahagian dalam bangunan, membawa kepada peningkatan penggunaan tenaga untuk menyejukkan bangunan.

AkzoNobel telah membangunkan dan menguruskan pigmen dalam cat dengan teliti sebagai sebahagian daripada kami. Teknologi ‘Keep Cool’. Ini mencipta warna yang menarik sambil meningkatkan dengan ketara jumlah pantulan inframerah fasad bangunan. Ia mengurangkan permukaan luar suhu sehingga 5°C, bersamaan sehingga 15% dalam penjimatan tenaga untuk bangunan.

Fakta Atau Auta Dengan Cat Dinding Kita Boleh Mengubah Cara Hidup Lebih Mampan

Kami membangunkan cat dan salutan tahan lama untuk membina dalaman dan luaran yang seterusnya mengurangkan penggunaan tenaga dan sumber, serta keperluan untuk pembaikan, membersih dan mengecat semula. Kami mempunyai cat pencemar berasaskan bio untuk pembersihan udara seperti dalam cat 2 dalam 1 Dulux Better Living Air Clean Biobased dan primer-cum-topcoat. Dulux Professional Express, yang menggalakkan produktiviti melalui peningkatan kecekapan sebanyak 30%.

Sebagai ahli Majlis Bangunan Hijau Sedunia, kami komited untuk mencipta penyelesaian mampan yang berkesan yang menghidupkan permukaan dalaman dan luaran sambil memperkasakan kehendak pelanggan kami untuk mencapai objektif kemampanan mereka. AkzoNobel juga khusus untuk mengurangkan jumlah karbon terkandung dalam produk keluaran kami.

IKLAN

Kami mencapai ini melalui salutan UV dan ambien yang dibakar rendah, VOC yang berasaskan air yang juga rendah penggunaan bahan boleh diperbaharui dalam cat dinding hiasan dalaman, logam salutan, kayu pelindung cecair dan salutan gegelung.

Bagaimanakah teknologi dan penyelesaian termaju oleh AkzoNobel membantu dalam menyediakan produk yang terbaik untuk pengguna Malaysia.

Pelanggan Malaysia yang inginkan persekitaran kediaman dalaman yang lebih sihat, cat berasaskan bio teknologi ini adalah penyelesaian inovatif untuk AkzoNobel dalam jangka masa panjang?

Kesihatan dan keselamatan mungkin menjadi kebimbangan utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan oleh perkara yang berterusan pandemik. Kebanyakan kita menghabiskan sebahagian besar daripada kehidupan seharian kita di dalam bangunan, jadi mereka melakukannya kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan kita juga. AkzoNobel membekalkan pelbagai jenis penyelesaian mampan yang boleh membantu mengurangkan jejak alam sekitar – dan membawa manfaat kesihatan dan kesejahteraan kepada pengguna – persekitaran yang dibina.

Dulux Better Living Air Clean Biobased adalah contoh terbaik untuk ini. Dirumus dengan bahan berasaskan bio, ia mengandungi arang buluh aktif semulajadi, dan tulennya yang unik Air Technology™ membantu membuang bahan pencemar udara berbahaya tertentu.

Satu lagi produk terkenal dalam portfolio Dulux ialah rangkaian Dulux EasyClean, yang membolehkan kotoran pada dinding dibersihkan dan ditanggalkan dengan mudah. Ia menggunakan Teknologi KidProof+ untuk menangkis kotoran yang sukar, menyediakan filem yang licin sempurna dengan rintangan kotoran. Sebagai tambahan, sifat anti-bakterianya menghalang pertumbuhan bakteria, dikuasakan oleh  Teknologi Ion Perak, yang melindungi daripada virus tertentu.

IKLAN

Pada masa ini, AkzoNobel menumpukan usahanya untuk mendidik pengguna kami tentang Dulux dengan sifat dan faedah yang berasaskan Bio Better Living Air Clean. AkzoNobel akan meneruskan membawa penyelesaian yang lebih mampan kepada pelanggan dan pengguna kami dan berasaskan air, inovasi berasaskan bio dan bahan semula jadi akan diketengahkan.

Bagaimanakah cara cat Dulux Better Living Air Clean Biobased dapat mampan penyelesaian memenuhi keperluan dan permintaan pengguna, terutamanya dalam aspek kesihatan, kesejahteraan dan alam sekitar? Apa yang menjadikan Dulux Better Living Air Clean adakah berasaskan bio berbeza daripada cat penulen udara lain di pasaran?

Sebagai peneraju industri yang komited untuk menyediakan penyelesaian pintar dan mampan kepada membolehkan lebih banyak bangunan hijau, inovasi produk kami boleh memainkan peranan penting dalam membuat bandar dan komuniti lebih mampan dan boleh didiami. Penyelesaian kami untuk ‘hijau’ bangunan termasuk produk seperti Dulux Better Living Air Clean Biobased, yang bertujuan untuk meningkatkan kualiti udara dalaman.

Dengan Dulux Better Living Air Clean Biobased, kami menggunakan lateks mampan teknologi di mana monomer berasal daripada bahan boleh diperbaharui berasaskan bio komponen terbitan petroleum. Ia adalah cat dinding dalaman berprestasi tinggi mengandungi 22% kandungan berasaskan bio seperti yang diperakui oleh Jabatan Amerika Syarikat Pertanian (USDA).

Fakta Atau Auta Dengan Cat Dinding Kita Boleh Mengubah Cara Hidup Lebih MampanBerapa lama cat akan bertahan? Adakah terdapat keperluan untuk melakukan kerja mengecat semula selepas tempoh tertentu?

Dengan teknologi tinggi penulen udara Dulux Better Living Air Clean Biobased berkesan sekali apabila cat telah kering selepas digunakan. Ianya Pure Air Technology™ kekal berkesan selagi integriti filem cat dikekalkan yang bergantung kepada penggunaan. Dalam keadaan biasa (di mana formaldehid tidak berada pada tahap berbahaya), ia adalah disyorkan untuk mengecat semula setiap tiga hingga empat tahun.

Apakah kelebihan cat Dulux Better Living Air Clean Biobased?

Cat Dulux Better Living Air Clean yang berasaskan bio juga mengandungi ciri-ciri anti-bakteria dan anti kulat yang melindungi dinding dalaman. Ia juga merupakan produk dengan bau yang rendah dan VOC yang rendah (Volatile Organic Compound) dan tiada plumbum atau merkuri tambahan. Dulux Better Living Air Clean Biobased ialah Label Hijau Singapura yang diperakui sebagai cat pilihan alam sekitar dan merupakan sebahagian daripada Program Janji Dulux – jaminan dengan kualiti tinggi, dari segi warna, kemasan dan litupan cat pada dinding.

*Terma & Syarat: Terpakai untuk semua maklumat berkaitan produk. Untuk maklumat lanjut produk sila layari: https://www.dulux.com.myhttps://www.dulux.com.my

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI