INFO KEDIAMAN
Nama Pemilik: Muhammad Hafiz B. Zaidi.
Jenis kediaman: Teres dua tingkat
Konsep: moden kontemporari
Keluasan: 1,400 kaki persegi
Spesifikasi: Ruang tamu, dapur, ruang makan, ruang menonton 4 bilik tidur dan 3 bilik air
Pereka: Firdaus Bin Abdullah Sani, Grapesatwork
FB/IG: Grapesatwork

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Jika si bujang lebih gemar menghias, itu bukanlah sesuatu yang pelik dewasa ini. Bagi penulis, si bujang yang minat menghias kediaman mempunyai cita rasa yang tinggi dan merupakan seorang yang teliti.

Sama seperti kediaman yang dikunjungi penulis yang terletak di Putrajaya milik Muhammad Hafiz. Keseluruhan kediaman siap di tata rias sejak awal dimiliki oleh pereka dalaman yang telah dilantik iaitu Firdaus dari Grapesatwork. Memandang pemilik pada ketika itu masih bujang, keseluruhan konsep dekorasi mengetengahkan gaya moden kontemporari dengan pemilihan warna maskulin iaitu hitam dan putih.

“Kemas dan rapi adalah fokus utama yang telah ditetapkan pemilik kepada dekorasi yang dizahirkan. Oleh itu, pemilihan aksesori tidak boleh terlalu sarat,”

pereka memberi pengenalan kepada keseluruhan dekorasi kediaman ini. Walaupun keseluruhan dekorasi bertemakan rona hitam dan putih, pereka memadankan sofa dari palet kelabu bagi mengelakkan keseluruhan padanan ruang tamu ini kelihatan bosan dan mendatar. Tampil berbeza, kebiasaanya side-board atau wall panel dipadankan pada ruang tamu bersama televisyen. Namun seperti yang diterangkan pereka di awal pertemuan, kemasan fokus utama pemilik. Oleh itu, kabinet dinding 3G dengan permukaan hitam menjadi pilihan.

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

IKLAN

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

“Untuk tampil lebih cozy di ruang tamu ini, siling diberi cat hitam untuk memaksimumkan keselesaan dan suasana lebih santai. Pemilihan lampu juga penting bagi menzahirkan ruang tamu yang santai ini. Oleh itu, penataan cahaya “warm light” membangkitkan lagi aura ketenangan bak hotel,” pereka menambah perincian. Memandangkan pemilik berminat dengan corak geometri, soft finishing seperti throw cushion bercorak garisan menjadi paduan yang seimbang seluruh dekorasi.

IKLAN

Memandangkan pemilik sudah berumah tangga, demi memberi keselesaan kepada isteri dengan penetapan dekorasi sedia ada pemilik memberi sentuhan melalui penambahan jambangan bunga berona putih dan padanan aksesori bersadur warna emas. Secara tidak langsung, ia akan membangkitkan aura elegan di dalam keseluruhan dekorasi.

Bersebelahan ruang tamu, tersedianya tempat santapan utama yang boleh memuatkan enam orang tetamu dalam satu masa. Ruang yang tidak begitu luas, pereka meletakkan cermin bagi memberi kesan visual lebih luas. Tambahan, ia antara salah satu teknik yang digunakan pereka bagi mengatasi masalah dinding yang kosong. Ringkas, wall shelf rona hitam menjadi ruang pameran aksesori dekorasi pemilik yang berbentuk geometri.

Elak wujudnya ruang terbiar, pemilik sematkan beberapa koleksi lukisan peribadi pada dinding yang kosong berbanding bingkai gambar yang memaparkan potret. Pemilihan lukisan dengan bingkai yang tepat membangkitkan lagi gaya elegan dan kemewahan dalam dekorasi kediaman ini. Tidak perlu banyak lukisan yang digantung pada dinding, namun kehadirannya memberi impak pada cita rasa dekorasi kediaman ini.

Mementingkan ruang legar maksimum memberi keselesaan buat isteri ketika melakukan aktiviti di dapur, Ruang skinny perlu bijak diolah, oleh itu pemilihan ruang penstoran kabinet bertutup adalah pilihan terbaik. Masih menggunakan konsep kabinet 3G seperti di ruang tamu, menjadikan ruang dapur sempit ini kelihatan kemas dan tersusun.

Menuju ke tingkat atas kediaman, ia menempatkan bilik tidur utama, 2 bilik tamu dan ruang menonton. Sedikit sentuhan vibrant diruang menonton, pemilik memilih rona merah yang dihadirkan dari bean bag dan floor cushion. Inginkan suasana lebih santai dan selesa ketika menonton, pemilik tidak menggunakan sebarang struktur kerusi atau sofa.

IKLAN

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Dekor Maskulin Dengan Sentuhan Glam

Penggunaan cermin di dalam bilik utama bukan sahaja pada meja solek malah sebagai hiasan menjadi pengapit pada kepala katil. Penggunaan cermin pada ruang beradu kali ini lebih kepada olahan pencahayaan semula jadi yang dipantulkan. Memberi perincian ekslusif pada dekoasi bilik ini adalah lampu meja yang bermotifkan geometri dengan kemasan rona emas mencetus suasana romantik di dalam bilik utama ini.

Walaupun dekorasi kediaman ini bertemakan hitam dan putih, dekorasi yang dizahirkan pereka dan pemilik tidak tenggelam dengan panduan rona maskulin yang ditetapkan. Ia diimbangi melalui padanan aksesori seperti lukisan, soft finishing yang sesuai. Tambahan pemilik dan pereka bijak mengolah penataan cahaya secara optimum agar tidak kelihatan sesak dan gelap dengan tema yang dipilih.

Nak teroka dekorasi kediaman maskulin ini secara “live” saksikan video 360 ini. Jangan lupa scroll skrin anda untuk paparan lebih menarik

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI