Photo 4 (1)

Jumlah penduduk dunia kini mencecah lebih 7.7 bilion.Terdapat aneka ragam dan kebiasaan dan agak sukar menemui suatu faktor persamaan yang dapat menyatukan semua. Contohnya, di New York yang bergelar ‘bandar raya yang tidak pernah tidur’, tiada siapa akan tersinggung jika anda memanggil seseorang yang baharu ditemui buat pertama kali, dengan nama pertamanya. Namun di ‘negeri matahari terbit’, menjadi kurang manis jika anda memanggil seseorang secara demikian. Mungkin satu faktor yang serasi dengan semua tempat di dunia ini ialah makna yang diberikan kepada warna. Lampu isyarat contohnya, merah untuk berhenti; kuning jingga perlahankan kenderaan; dan hijau memberi isyarat untuk bergerak maju (sila sentiasa pandu dengan cermat, berlumba itu hanya sesuai di trek perlumbaan).

Kisah Perpaduan dan Spektrum Warna

Bila kita renung lebih mendalam, kita akan menyedari betapa dunia ini lebih kaya, lebih dinamik dan lebih bertenaga dengan adunan warna. Mana lebih bagus –meluangkan masa berjam-jam di pejabat dengan berlatar dinding kelabu dan putih, lengkap dengan meja warna coklat dan kerusi hitam yang membosankan; atau mengisi ruang pejabat yang dihiasi dengan cahaya biru ambien, dinding pastel dengan alatan kelengkapan pejabat yang beraneka warna? Salah satu nama terhebat cat dan warna pada hari ini ialah Dulux, iaitu jenama terkemuka dunia dari AkzoNobel. Berbekal pengalaman berdekad lamanya dalam bidang cat, Dulux memainkan peranan besar dalam menambah warna kepada alam kehidupan.

Renung sebentar, warna boleh menyatukan? Bagaimana? Cuba lihat bendera sesebuah negara – seluruh negara bersatu di bawah warna. Selain itu, warna jersi pasukan bolasepak. Atau masih ingatkah kita ketika di sekolah rendah, kita dibahagikan mengikut warna, Rumah Kuning, Hijau, Merah dan Biru. Tanpa segan silu kita berlumba lari, berlompat ke garis penamat semata-mata untuk rumah sukan masing-masing dalam kejohanan sukan tahunan. Bercakap mengenai rumah, kediaman kita adalah tempat kita meluang masa berehat, merawat dan memulih diri dan melepas lelah saban hari, dan paling penting, ia tempat kita bersatu dan bersama dengan keluarga. Sebab itulah rumah tempat paling sesuai untuk diadun dengan warna.

IKLAN
Kisah Perpaduan dan Spektrum Warna

Kunjungilah laman web Dulux di www.dulux.com.my/en/colour- inspiration dan temui berbagai inspiransi yang boleh digunakan sebagai ilham untuk projek mewarna alam anda. Dari menambah jalur mudah ke bentuk geometri dan juga gabungan warna untuk mencari idea yang menakjubkan yang boleh digunakan untuk merapikan ruang tamu, ruang makan, dan bilik tidur. Proses cat semula bakal menjadi projek sekeluarga yang bermakna – mungkin memakan masa beberapa jam, beberapa hari, lebih mantap tanpa gangguan TV dan peranti. Pada skala lebih besar, cuba perhatikan bangunan warisan dan monumen yang telah sekian lamamenjadi lambang perpaduan. Bangunan Stadthuys di Melaka, contohnya, merupakan bangunan ikonik buat warga Malaysia, menjadi medan tumpuan bagi rakaman Instagram buat pelancong tempatan dan luar negara. Bangunan Stadthuys yang dicat warna merah, mula dibina pada abad ke-17 dan kini tersenarai sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Urusan memulihara bangunan itu menjadi sesuatu yang sangat penting. Dulux turut membantu memikul tanggung jawab ini, dengan membekal produk cat luaran yang terdiri daripada pelbagai warna dengan jumlah yang signifikan, disamping khidmat nasihat pakar bagi mengekal struktur penting bangunan tersebut. Dan tentunya, mengguna rangkaian produk Dulux Weathershield suatu kelebihan – melindung daripada elemen cuaca ekstrim, supaya dinding tegar bersih lagi tahan lama – dan inilah sumbangan AkzoNobel bagi mengekal elemen perpaduan.

IKLAN
Kisah Perpaduan dan Spektrum Warna

Baru-baru ini pun, AkzoNobel dan Yayasan Persahabatan Malaysia (PERMAI) juga telah berganding bahu untuk menghias dinding sepanjang Jalan Raja Chulan dengan mural yang melambang dan meraikan kasih sayang, hormat dan perpaduan. Hiasan mural berwarna warni ini merangsang minda para pejalan kaki yang tentunya menceriakan hari atau kehidupan orang yang memandangnya.

IKLAN
Kisah Perpaduan dan Spektrum Warna

Kesimpulannya, ada perkara lebih penting dari setakat butiran warna dan sentuhan berus, warna mempunyai kuasa untuk merentasi budaya dan menyatukan kita di bawah satu sepanduk. Kita hanya perlu tinjau sekeliling, dan meraikan seri warna yang telah sekian lama mencorak kehidupan kita bersama.

Kisah Perpaduan dan Spektrum Warna
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI