Cara Mudah Tanggani Masalah Insomnia Ramai Yang Tak Tahu. Apabila bercakap tentang ruang penting di dalam rumah, anda mungkin cenderung untuk memikirkan meja kerja anda, ruang tamu, atau hanya tempat anda menghabiskan bahagian yang lebih baik dalam hari anda. Sebenarnya, ruang yang paling penting dalam rumah ialah tempat anda menghabiskan malam anda: bilik tidur! Ramai tak tahu cara tanggani masalah Insomnia.
Apabila kita menjalani kehidupan yang semakin sibuk dalam era digital, keperluan untuk tidur yang berkualiti semakin jelas. Berehat dengan baik telah terbukti dapat meningkatkan sistem imun, meningkatkan kesihatan mental, dan juga menggalakkan penurunan berat badan — semuanya membantu memastikan kita lebih fokus, produktif dan cergas secara fizikal pada siang hari. Ini membuatkan kini ramai yang menghidap insomnia.
Cara Mudah Tanggani Masalah Insomnia Ramai Yang Tak Tahu
Walaupun terdapat banyak faktor yang berpotensi mempengaruhi tidur seseorang — daripada tekanan kepada tahap kecerahan kepada suhu dan kelembapan — katil itu sendiri memainkan peranan penting dalam memastikan anda bangun dengan baik dan berehat sepenuhnya. Saiz katil dan ketumpatan tilam mungkin menjadikan katil yang bagus, tetapi cadar adalah perkara yang membawa katil daripada baik kepada hebat, dan berikut ialah cara memilih yang sesuai untuk anda. Dengan pilihan yang terperinci dalam kamar anda masalah susah tidur atau insomnia dapat dirawat dengan secara tidak langsung.
Jumlah benang cadar: mitos atau perkara?
Apabila bercakap tentang cadar yang sempurna, mitos besar yang sering dijual ialah kiraan benang. Kiraan benang cadar biasanya diiklankan di mana-mana dalam lingkungan 200 hingga 800, malah melebihi 1,000 pada masa yang jarang berlaku. Selalunya dikatakan bahawa lebih tinggi kiraan benang, lebih baik helaian, tetapi adakah ini semestinya benar?
Pada dasarnya, ‘kiraan benang’ merujuk kepada bilangan benang mendatar dan menegak yang ditenun bersama setiap inci persegi. Ini bermakna kiraan benang astronomi sebenarnya akan diterjemahkan ke dalam helaian yang sangat berat dan tersumbat; pastinya jauh dari ideal untuk cuaca Malaysia. Pembuat cadar yang tidak bertanggungjawab juga telah menganyam secara paksa dalam benang yang berlebihan untuk mengembang secara palsu kiraan benang. Ini sama sekali tidak mencapai matlamat mereka untuk menjadikan barangan ini lebih mewah; sebaliknya, ia menjejaskan kualiti fabrik dan menjadikan cadar ini lebih berkemungkinan menjadi tua.
Cara Mudah Tanggani Masalah Insomnia Ramai Yang Tak Tahu
Malah, titik manis untuk kiraan benang ialah 300 hingga 500, tanpa mengira bahan. Keseimbangan sempurna antara integriti struktur dan keselesaan lembut, ia merupakan penanda cadar yang sangat bagus — jenis yang terasa haus dan selesa walaupun selepas mencuci selama bertahun-tahun. Bertahun-tahun menyempurnakan sains di sebalik helaian di GAIAS telah menyebabkan saya berpuas hati dengan kiraan utas 300 pada helaian tandatangan kami juga!
Bahan pembuatan terbaik
Walaupun kiraan benang boleh memainkan peranan dalam membantu anda memilih cadar yang betul, ia sama sekali tidak membuat atau memecahkan keputusan anda. Faktor yang sama, jika tidak lebih, adalah perkara yang akan menghabiskan berjam-jam bersentuhan dengan kulit anda: bahan cadar anda.
Cadar di Malaysia biasanya diperbuat daripada kapas atau linen, kedua-duanya harga berpatutan, segar dan cukup bernafas untuk memastikan tidur selesa dalam iklim kita yang hangat. Apa yang membezakan mereka terletak pada butiran terperinci. Linen, diperbuat daripada batang rami, lebih lembut dan lebih lapang. Sementara itu, kapas berkualiti biasanya dibahagikan kepada dua jenis yang berbeza: percale, bahan yang sejuk dan ringan; dan sateen, kain sutera yang lebih berat daripada percale tetapi dengan kilauan licin yang menyerupai satin. Terdapat juga cadar kapas ruji panjang khusus di pasaran, seperti kapas Mesir, Pima atau Supima.
Walaupun kapas dan linen telah menjadi pemain besar dalam industri cadar selama bertahun-tahun, Tencel ialah alternatif mesra alam baharu yang semakin popular di kalangan pakar skap katil dan pengeluar cadar. Sejenis lyocell atau rayon, Tencel adalah sangat lembut dan ringan untuk disentuh, lebih-lebih lagi daripada kapas, dan hebat dalam menyerap lembapan — yang bermaksud ia boleh mengeluarkan peluh dari kulit anda untuk tidur yang lebih sejuk. Tandatangan Tencel adalah dalam penciptaan lestarinya, di mana ia diperoleh daripada pulpa kayu pokok kayu putih yang boleh diperbaharui melalui proses gelung tertutup dan sisa rendah.
Anda mungkin bertanya: “Tetapi terdapat begitu banyak! Mana satu patut saya pilih?”
Dengan pelbagai jenis bahan yang terdapat di pasaran, rakyat Malaysia pastinya dimanjakan dengan pilihan. Mengambil kira iklim panas dan lembap kami, Tencel mengetepikan persaingannya sebagai bahan pilihan. Ia mempunyai semua kelembutan dan kelegaan yang diharapkan daripada cadar, tetapi juga menyedut kelembapan dan menghalang pembentukan bahan pada cadar anda dari semasa ke semasa — menjadikannya
bahan yang sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif, atau mereka seperti saya, yang hanya mencari cadar yang akan membuatkan saya sejuk dan selesa pada waktu malam!
Tidak ada apa-apa yang setanding dengan cadar yang dipilih dengan baik: ia boleh mengubah persediaan katil anda kepada hotel mewah. Lagipun, katil adalah tempat yang kita kaitkan dengan rehat dan perlindungan selepas hari yang panjang, jadi mengapa tidak memberikan sedikit bakat untuk mendapatkan banyak keselesaan sebagai balasan?

IKLAN

Cara Mudah Tanggani Masalah Insomnia Ramai Yang Tak Tahu

IKLAN
IKLAN
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI