Lipan atau dalam bahasa Inggerisnya Centipede memang bahaya jika ada di dalam kediaman. Semua orang kalau sebut ada lipan dalam rumah mesti risaukan? Apatah lagi kalau jenis lipan bara. Tengok pun dah cukup buat bulu roma kita meremang!

Cara Mudah Basmi Lipan Di Bilir Air Dan Kediaman, Tip Pengusaha ‘Pest Control’

Bagi kanak-kanak bawah 5 tahun atau warga emas, disengat lipan bukan suatu benda yang boleh di buat main, justeru segeralah dapatkan rawatan. Supaya tak berlaku perkara tak diingini seperti digigit lipan sebaiknya kita usahakan untuk menghalau atau membasmi haiwan ini dari terus menghuni bilik air.

Sebenarnya untuk menghapuskan lipan dari bilik air ada beberapa kaedah mudah yang boleh kita lakulam, malah cara ini dikongsi sendiri oleh usahawan kawalan serangga perosak Naim AJ Pest.

Tip basmi lipan dalam bilik air

Cara Mudah Basmi Lipan Di Bilir Air Dan Kediaman, Tip Pengusaha ‘Pest Control’

IKLAN
1. Bilik kena selalu kering

Pastikan bilik air ada pengudaraan yang baik supaya bilik air cepat kering lepas setiap kali kita guna. Lipan suka tempat yang lembap dan sejuk, bilik air ini memang tempat ‘feveret’ bagi lipan.

2. Tabur garam

Garam adalah bahan yang kita boleh guna untuk halau banyak serangga. Kalau tempat yang selalu ada lipan, dan tempat yang tak selalu basah kita boleh gunakan garam contohnya di luar rumah, porch kereta atau dapur. Dlm bilik air tak sesuai sangat nak tabur garam sebab kesannya cepat hilang.

Cara Mudah Basmi Lipan Di Bilir Air Dan Kediaman, Tip Pengusaha ‘Pest Control’

IKLAN
3. Sembur dengan pencair pencuci pinggan

Sediakan botol spray, kemudian bancuh pencuci pinggan dan letak dalam botol. Sembur di kawasan yang lembap, atau boleh sembur terus pada lipan.  Lipan yang terkena semburan ini akan mati bila air sabun mengering.

4. Panggil pest control

Buat semburan secara berjadual dekat rumah. Semburan dari racun pest control ada residue, anytime lipas lalu dekat kesan semburan boleh mati. Termasuklah crawling insect yang lain juga.

Semoga bermanfaat

IKLAN

Mesti Baca: Cipta Sudut ‘Favourite’ Di Rumah Dengan Elemen Marmar DIY. Memang Jimat Bajet!
Baca Lagi Di Sini: Atasi Singki Tersumbat Dengan 4 Cara Mudah & Murah, Jimat Poket !
Artikel Menarik:Tukar Almari Lama Dengan ‘Open Wardrobe’ DIY Sendiri. Praktikal & Jimat Ruang!

Sumber: Naim AJ Pest

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE  untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

@impianamy Ada antara kita akan beli stok yang berlebihan dari keperluan. Tapi, ada beberapa barang tidak digalakkan untuk dibuat stok.Kualiti bahan akan berkurang walaupun belum tiba tarikh luput. Antara barangan yang tidak sesuai dibuat stok ialah seperti berikut. #impiana #dekorasi # #dapur #tip #fyp ♬ original sound – IMPIANA

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI