Adakah anda perasan kadangkala kita boleh berjimat dalam berbelanja untuk perkakas rumah yang kita nampak sudah rosak, tetapi boleh diperbaiki dan dibersihkan dengan guna bahan-bahan yang sedia ada di rumah?

Seperti contoh, permukaan seterika atau Iron kadangkala jika kita tersilap menetapkan suhu panasnya, pakaian kita akan terbakar dan sisanya melekat di permukaan. Perkara ini pasti membuatkan kita serabut dan mengambil jalan pintas membeli iron baharu.

1) Guna garam untuk tanggalkan kesan terbakar

Caranya mudah sekali, anda hanya perlukan:

a) Kain kapas yang tidak digunakan. Ia bertindak sebagai permukaan.

b) Garam memasak (Ikut keperluan size terbakar di permukaan iron)

Caranya:

IKLAN

Letakkan garam di atas kain kapas dan layurkan iron tersebut di atas garam. Layuran ini akan membuatkan sisa kain terbakar mudah ditanggalkan dan anda akan mempunyai permukaan iron yang seakan baharu dibeli daripada kedai.

2) Bersihkan papan pemotong dengan cecair lemon

Bahan yang diperlukan:

a) Sebiji buah lemon

b) Baking soda

IKLAN

c) Cuka

Caranya:

Taburkan serbuk baking soda di atas permukaan papan pemotong dan ratakan dengan potongan buah lemon. Selepas itu, lap papan pemotong dengan kain yang dicampurkan dengan cuka.

Akhir sekali, bilas papan tersebut. Anda akan nampak perbezaannya selepas dicuci. Ini kerana cairan lemon yang bersifat asid telah membunuh segala bakteria dan kuman yang terperangkap di sebalik hirisan pisau.

IKLAN

Mudahkan, inilah yang dikatakan nak seribu daya tak nak seribu dalih. Jom kita cuba teknik ini.

Artikel Berikut: Bina Mainan Ransang Minda Baby Dari Gelung Wallpaper Mampu Merangsang Minda Si Cilik

 

Jangan lupa Follow, Like & Share :

Join Geng Borak IMPIANA/ LAMAN dalam channel telegram IMPIANA untuk dapat artikel terkini dan boleh berkongsi tip menarik bersama https://t.me/GENGLAMANIMPIANA

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI