Cabaran berkebun di musim panas adalah keterbatasan air. Akibatnya, tanaman cepat layu dan berpotensi mati jika tidak dirawat segera. Tentu keadaan ini amat membimbangkan sama ada pada petani mahupun anda yang berkebun sebagai hobi. Silap hari bulan, tanaman yang dipupuk dan ditatang bagai minyak yang penuh langsung tidak dapat dituai.

Bagi mengatasi masalah ini, ada yang cuba letak sungkupan untuk mengekalkan kelembapan tanah. Bidang teknologi pula turut menghasilkan bahan-bahan khas yang harus di gaul bersama medium tanaman yang mampu memegang air untuk tempoh yang panjang.

Sebenarnya ada lagi satu kaedah yang boleh anda praktikkan tanpa memerlukan modal yang banyak. Di samping itu bahan yang digunakan dari sumber semula jadi. Apakah bahan itu?

BATANG PISANG

Batang pisang mempunyai struktur berlapis dan berongga yang mampu memerangkap air yang banyak. Disamping itu juga, batangnya yang mengambil masa 2 hingga 3 bulan untuk mereput menyebabkan ia amat sesuai menjadi rongga peganggan tanaman sebelum menjelang tempoh matang. Kerana ketika tempoh itu lah, pokok atau tanaman memerlukan penjagaan dan penelitian yang banyak.

Jadi, apabila pisang telah dituai, menjadi kewajipan pokoknya harus ditebang. Daripada ia dibazirkan begitu sahaja, apa kata kita gunakan ia sebagai medium gantian untuk mengekal kelembapan tanah seperti yang diperlukan tanaman. Berikut adalah cara-cara penggunaannya:

IKLAN

1. potong batang pisang sekurang-kurangnya 10cm tebal

2. Lubangkan bahagian tengah batang pisang agar akar dan batang anak pokok muat

Kaedah Ini Mampu Kekalkan Kelembapan Tanah Tanpa Guna Sungkupan

IKLAN

3. Pilih anak pokok yang betul-betul telah sedia untuk dipindahkan ke tapak kekal dan masukkan ke dalam lubang yang telah disediakan di batang pisang tadi

Kaedah Ini Mampu Kekalkan Kelembapan Tanah Tanpa Guna Sungkupan

4. buat lubang tanaman di tapa kekal dan masukkan batang pisang yang telah diletakkan anak pokok tadi

IKLAN

Kaedah Ini Mampu Kekalkan Kelembapan Tanah Tanpa Guna Sungkupan

5. Kambus batang pisang sepenuhnya dengan medium tanaman

Kaedah Ini Mampu Kekalkan Kelembapan Tanah Tanpa Guna Sungkupan

Sumber: http://www.inspirasipertanian.com

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI