Biasanya, selepas telur digunakan kita hanya akan membuang saja kulitnya. Tidak pernah terlintas pula nak gunakan lagi kulit telur yang dianggap sebagai bahan buangan.

Tetapi tahukah anda, fakta mengatakan 95 % bahagian kulit telur adalah kalsium karbonat iaitu bahan yang sama terdapat pada cangkerang, batu karang dan batu kapur. Nutrien ini penting dan memberikan manfaat kepada tanah bagi pertumbuhan tanaman.

Macam-macam resepi baja organik yang menggunakan kulit telur sebagai salah satu bahan telah dikongsikan IMPIANA. Namun, resepi seperti yang dikongsikan di facebook ProjectR antara yang banyak dan paling mujarab digunakan.


Nak berkebun tadi rumah tak ade ruang tanah? tak jadi masalah, boleh bealajr cara berkebun dalam ruang sempit dengan Puan Juliana. Tanam dalam rumah pun menjadi. Yang lagi “best” Tak sampai 2 minggu dah boleh tuai hasil sayuran. Jom daftar dekat link ni https://toko.ideaktiv.com/product/lockdown_projek_webinar_jom_tanam_sayur/


Jangan Buang Kulit Telur Kerana Banyak Khasiat Untuk Pokok Kita.

Saya mula mengumpul kulit telur selepas saya membaca satu artikel mengenai kulit telur digunakan sebagai baja tumbuh-tumbuhan yang berkesan. Ianya boleh digunakan sebagai baja dan juga sebagai kawalan perosak organik. Saya menggunakan kulit telur dihancurkan dan dicampurkan dengan serbuk kopi terpakai.

 

IKLAN

 

 

IKLAN

 

 

IKLAN