Pada ketika rakyat Malaysia sudah memasuki era baharu fasa endemik ‘tanpa pelitup muka’, di mana penggunaan pelitup muka tidak lagi diwajibkan di kebanyakan tempat awam termasuk dalam penerbangan, di pusat beli-belah dan sesetengah pejabat. Jadi sudah pasti perkara yang sering menimbulkan persoalan di kalangan ramai ialah bagaimanakah tahap kualiti udara kita masa kini?

Selain daripada kebimbangan umum tentang penyebaran Covid-19, lebih-lebih lagi kebanyakan orang kini sudah tidak lagi memakai pelitup muka, terdapat pelbagai bahan cemar lain yang perlu diawasi dan dihindari.

Pencemaran udara dan peningkatan bahan pencemaran di udara disebabkan oleh pelbagai faktor termasuk juga aktiviti lazim seperti memandu kereta. Memandu memerlukan penggunaan bahan api, yang seterusnya menghasilkan bahan pencemar udara seperti karbon dioksida dan zarah berbahaya lain.

Punca pencemaran udara lain termasuk debu yang ditiup angin dan pembakaran terbuka, kegiatan pertanian, loji janakuasa, kilang dan juga tugasan harian di rumah kita sendiri. Lebih-lebih lagi, asap rentas sempadan yang ditiup angin dari negara-negara jiran. Satu contoh ialah pembakaran terbuka yang menyebabkan jerebu di kawasan tertentu negara.

Adakah Anda Yakin Udara Yang Dihirup Dalam Rumah Sudah Cukup Bersih?

Kualiti udara Malaysia kini berada pada tahap sederhana dan boleh diterima. Bagaimanapun, menghirup udara kualiti memuaskan sahaja tidak wajar untuk jangka panjang, kerana keadaan ini bukan sahaja mungkin menimbulkan masalah kesihatan tetapi jika tiada apa yang dilakukan sekarang, kualiti udara negara kita akan terus merosot. Berasaskan Indeks Kualiti Udara Malaysia, Sabah mempunyai kualiti udara paling bersih di Malaysia manakala Selangor mempunyai udara yang paling membimbangkan. Di Selangor, Kuala Selangor ditarafkan sebagai kawasan yang paling tercemar, diikuti oleh Shah Alam, Petaling Jaya dan Klang.

Selain daripada kualiti udara luar, kebersihan udara dalaman juga tidak kurang penting kerana ia 2 hingga 5 kali lebih tercemar daripada udara luar. Ini disebabkan oleh udara dalaman yang tidak banyak beredar, lebih-lebih lagi dengan tahap pengudaraan yang kurang baik. Ini seterusnya akan menyebabkan banyak bahan cemar bawaan udara seperti habuk, bulu haiwan peliharaan, debunga, virus dan bakteria biologi lain terus hidup di ruang dalaman. Hakikat inilah yang memerlukan usaha kita untuk memastikan udara yang lebih sihat dan bersih. Satu cara untuk mendapatkan udara yang lebih berkualiti ialah dengan menggunakan penulen udara.

IKLAN

Selain daripada meringankan beban pernafasan bagi mereka yang lebih mudah jatuh sakit, penulen udara boleh memainkan peranan penting dalam ruang dalaman sebagai penghapus acuan dan debunga dari udara, meneutralkan bau yang kurang menyenangkan, meningkatkan kualiti tidur keseluruhan dan mengurangkan alergen bagi mereka yang mengalami alahan atau haiwan peliharaan. Bukan itu sahaja, penulen udara juga melindungi wanita hamil dan ibu-ibu baru daripada bahaya bahan zarah dan menapis semua bahan pencemaran yang tidak boleh dibersihkan menerusi pembersihan harian biasa.

Penulen udara pintar serba baharu Coway Noble yang canggih dari segi teknologi terbukti dapat mengurangkan zarah halus seperti virus dan bakteria – dan merupakan alat kediaman yang sangat diperlukan di setiap ruangan dalam. Coway Noble telah menerima pelbagai anugerah reka bentuk bertaraf dunia dan bukan sahaja kelihatan anggun tetapi merupakan pembantu kediaman yang menambah baik kehidupan seisi rumah.

Antara ciri-ciri yang menjadikan penulen udara ini begitu unik dan berkesan ialah teknologi penapis Double HEPA yang terbukti dapat membasmi sehingga 99.999% varian Omicron SARS-CoV-2, Koronavirus Manusia (HCoV-OC43), dan virus Influenza A virus (H1N1). Penapis Double HEPA Coway diperkasakan dengan tambahan lapisan antibakteria dan lapisan antikulat yang menyediakan perlindungan berganda. Penulen udara Coway Noble dilengkapi dengan lima jenis penapis berbeza dan disokong oleh pensterilan UVC yang merupakan sebahagian daripada sistem penapis 6 langkah unik yang terbina di dalam penulen udara tersebut. Reka bentuk unik ini memberikan aliran udara berterusan yang sangat tulen, bersih dan paling penting sekali, selamat.

Adakah Anda Yakin Udara Yang Dihirup Dalam Rumah Sudah Cukup Bersih?

IKLAN

Langkah pertama ialah Pra-penapis 4D yang menyingkirkan zarah habuk besar, helaian rambut dan bulu haiwan peliharaan sambil mengalirkan udara dari setiap arah. Langkah kedua ialah Penapis Asap yang menghalang gas-gas berbahaya seperti Nitrogen Dioksida (NO2), dan langkah ketiga adalah mengurangkan alergen daripada anjing dan kucing dan juga kutu habuk dengan Penapis Alergen. Seterusnya dalam langkah 5, Penapis Double HEPA 4D bersedia menyahaktifkan 99.999% virus termasuk varian Omicron Covid-19, Influenza A (H1N1) dan Koronavirus Manusia. Akhir sekali, Pensterilan UVC dapat menyahaktifkan sehingga 99.9% bakteria seperti E.Coli.

Noble juga menggunakan penapis 4D pertama sepertinya dengan tahap penulenan 360°, yang direka khas untuk memerangkap, membersihkan dan mengalirkan udara dari setiap arah. Penulen udara Noble juga menggabungkan teknologi pintar terkini dengan melaporkan kualiti udara secara langsung. Petunjuk LED menyala pada bahagian atas penulen untuk memaklumkan pengguna dengan empat warna berbeza untuk menyatakan tahap pencemaran udara dalaman semasa. Petunjuk akan menyala dalam warna biru untuk baik, hijau untuk biasa, kuning untuk kurang baik dan merah untuk teruk.

Adakah Anda Yakin Udara Yang Dihirup Dalam Rumah Sudah Cukup Bersih?

Penulen udara ini juga dilengkapi dengan sensor habuk, cahaya dan gas dengan empat penetapan mod – smart (pintar), turbo, silent (senyap) dan eco (mesra alam).  Penulen udara Coway Noble yang serba anggun ini boleh dipasang di mana-mana, walaupun dalam ruang yang kecil tanpa menimbulkan masalah.

IKLAN

**Double HEPA dengan bahan penapis lanjutan menyahaktifkan sehingga 99.999% Varian Omicron SARS-CoV-2, virus Influenza A (H1N1), Koronavirus Manusia (HCoV-OC43) dengan prestasi antibakteria dan antikulat berasaskan ujian yang dijalankan oleh Kolej Perubatan Veterinar, Universiti Kebangsaan Jeonbuk, Korea Selatan.

Untuk maklumat lanjut mengenai penafian di atas dan juga Coway Double HEPA, sila layari www.coway.com.my

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi IMPIANA. Klik di sini.

Adakah Anda Yakin Udara Yang Dihirup Dalam Rumah Sudah Cukup Bersih?

Baca artikel berikutnya: Ulat Habuk Boleh Jadi Alahan Pada Kulit, Ini Teknik Hapuskannya

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI