Sefronoknya dah nak raya. Tapi dalam keseronokkan, pasti wujud kejadian yang tidak diingini tak kiralah pada dirisendiri, sahabat handai, sanak saudara dan juga kediaman anda. Terlau teruja nak pulang kekampung, ramai sambil lewa meninggalkan rumah. Waktu orang kota tiada lah bermacam ancaman boleh berlaku. Antaranya adalah kecurian, kebakaran dan sebagainya. Jadi, untuk mengelak anda menjadi salah seorang mangsa, ikut 9 langkah keselamatan kediaman yang dikeluarkan oleh PDRM.

1. Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan ibu kunci (padlock) yang tidak mudah dipecah atau diumpil.

9 Tip Keselamatan Kediaman WAJIB BUAT Dari Polis Diraja Malaysia

2. Pastikan lampu di sekeliling rumah (depan/belakang) dipasang mulai jam 6.00 petang hingga 7.00 pagi (menggunakan auto timer) setiap hari. Pastikan alat penggera dipasang dan berfungsi dengan baik (jika ada).

3. Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) yang dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan dan belakang, pintu besi (grill) hadapan dan belakang rumah. Alat tersebut harus dipasang sebelum meninggalkan rumah.

IKLAN

4. Jangan membiarkan binatang peliharaan anda tanpa makanan yang mencukupi semasa anda bercuti.

5. Pastikan jiran sebelah-menyebelah rumah (termasuk jiran di hadapan/ belakang rumah) dimaklumkan, serta diberi nombor telefon yang mudah dihubungi dalam jangka masa ketiadaan anda.

6. Pastikan barang-barang kemas seperti emas, wang tunai, jam berharga dan sebagainya dibawa bersama atau disimpan di tempat yang selamat dan bersesuaian.

IKLAN

9 Tip Keselamatan Kediaman WAJIB BUAT Dari Polis Diraja Malaysia

7. Hentikan langganan suratkhabar bagi mengelakkan penjenayah daripada mengetahui rumah ditinggalkan kosong. Meminta pertolongan jiran untuk menyimpan surat kiriman yang diletakkan di dalam peti surat atau pintu pagar dalam jangka masa ketiadaan anda.

8. Maklumkan kepada pegawai atau anggota bertugas di bilik gerakan polis apabila anda bercuti dengan menghubungi nombor telefon ibu pejabat polis berdekatan dengan tempat tinggal anda dan berikan maklumat seperti berikut:

IKLAN

– Nama dan alamat
– Nombor telefon yang mudah dihubungi
– Tarikh berlepas dan balik
– Nombor dan jenis kenderaan yang ditinggalkan semasa cuti

9. Anda juga dinasihatkan melindungi harta benda rumah anda dengan polisi insurans untuk meringankan beban kerugian sekiranya rumah dipecah masuk.

9 Tip Keselamatan Kediaman WAJIB BUAT Dari Polis Diraja Malaysia

Sumber: http://www.rmp.gov.my

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI