Menghias ruang bilik yang sempit mungkin mudah dan juga menyukarkan. Tip dan teknik menghias yang betul dapat membantu anda mengubah suasana ruang bilik yang sempit menjadi lebih menyenangkan dan menarik. Jom mula menghiaskan bilik anda dengan perabot multifungsi yang sesuai untuk ruang kecil.

7 ‘Trick’ Bilik Sempit Kelihatan Lebih Menarik

 • Gunakan sedikit varian warna
  Jika menggunakan warna putih untuk keseluruhan bilik pasti sudah biasa bagi anda, mungkin anda dapat menambah warna lain kesukaan anda. Namun pilihan warna haruslah tepat supaya seimbang dan tidak keterlaluan. Anda boleh menggunakan warna merah dan kuning kerana kedua-dua warna ini sangat serasi dengan tembok batu bata dan perabot kayu. Imbangi dengan warna putih agar memberi kesan ruang agar lebih luas.
 • Pencahayaan dari luar
  Gunakan fabrik langsir yang minimalis untuk ruang kamar yang sempit agar cahaya natural dari luar dapat masuk ke dalam bilik. Cukuplah sekadar menutup jendela dengan roller blind atau penutup jendela dari renda atau voile.

7 ‘Trick’ Bilik Sempit Kelihatan Lebih Menarik

IKLAN
 • Ruang simpanan yang maksima
  Dengan menggunakan almari berukuran besar yang mencapai langit-langit bilik, anda dapat memanfaatkan tiap sudut bilik anda semaksima mungkin. Almari tersebut dapat berfungsi sebagai rak buku, tempat penyimpanan barang-barang peribadi, tempat untuk meletakkan berbagai hiasan, foto atau dapat berfungsi sebagai meja belajar atau tempat menggantung lampu mengikut rekaan almari anda.
 • Ilusi cermin
  Buat ilusi ruang menggunakan cermin. Trik ini sangat sesuai digunakan untuk ruang bilik yang sempit. Penggunaan cermin akan membuatkan ruang kelihatan dua kali lebih luas.

7 ‘Trick’ Bilik Sempit Kelihatan Lebih Menarik

IKLAN
 • Gunakan custom furniture
  Ukuran bilik yang sempit akan melimitkan anda untuk memilih perabot. Lakukan custom furniture yang sesuai dengan bilik anda mengikut reka bentuk yang anda sukakan. Dengan ini ia dapat memanfaaatkan tiap ruang yang ada dengan sempurna.

7 ‘Trick’ Bilik Sempit Kelihatan Lebih Menarik

IKLAN
 • Be Bold
  Untuk bilik anak kecil atau remaja, anda boleh menggunakan wallpaper dengan warna dan corak yang bervariasi dan berani. Gunakan wallpaper yang berbeza di setiap tembok dan lengkapkan dengan perabot yang sederhana.

7 ‘Trick’ Bilik Sempit Kelihatan Lebih Menarik

 • Gunakan almari atau rak di atas tempat tidur
  Menggunakan almari di atas tempat tidur adalah salah satu cara yan tepat untuk memaksimakan ruang yang ada di bilik anda. Anda dapat membuat almari custom yang berfungsi sebagai meja di samping tempat tidur dan rak buku.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI