racun

Kanser adalah pembunuh no. satu di seluruh dunia. Untuk atasi nya sudah pasti gaya hidup sihat seperti penjagaan pemakanan amat di titik beratkan. Tapi pernah dengar tak orang yang telah berusaha dan hidup dalam gaya hidup sihat tetap menghadi barah?

Menurut Persatuan Kanser Amerika, kanser adalah disebabkan oleh perubahan dalam sel DNA. Perubahan ini boleh diwarisi, atau boleh disebabkan oleh faktor-faktor alam sekitar. Karsinogen tidak selalu menyebabkan kanser. Ia bergantung kepada berapa banyak seseorang itu terdedah kepada karsinogen dan juga genetik orang itu.

KENAPA PERKARA INI BERLAKU?

Sebenar secara tidak sedar ada objek isi rumah yang boleh menyumbang kepada pengaktifan sel kanser. Dan barang-barang atau objek tersebut anda gunakan setiap hari. Antaranya ialah:

Penyegar Udara
Kebanyakan penyegar udara – walaupun yang bertanda “semulajadi” atau unscented “mengandungi sebatian toksik berbahaya yang diketahui menyebabkan kanser. Satu kajian dari University of Colorado mendapati bahawa beberapa bahan kimia yang terdapat dalam kebanyakan penyegar udara mencetuskan pertumbuhan tumor.

IKLAN

Produk Pembersihan
Berhati-hati dengan bahan kimia alkylphenols, triclosan dan tetrachlorethylene. Menurut Tabung Kanser Payudara, ini adalah bahan kimia yang biasa terdapat dalam produk pembersihan yang telah didapati mengandungi karsinogenik.

Peralatan seni
Superglue, cat akrilik, pelarut, dan permanent marker biasanya mengandungi bahan kimia karsinogenik. Kalau anda kerap terdedah atau ada contact dengan bahan seni ini, mungkin risikonya tinggi. Elakkan menggunakan bahan seni yang mempunyai bahan kimia berbahaya dengan menggunakan alatan seni yang berasaskan air.

IKLAN

Lilin pewangi
Kebanyakan lilin wangi mempunyai sifat karsinogenik yang sama dengan penyegar udara. Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk menggunakan lilin lebah yang menggunakan sumbu kapas.

IKLAN

Bekas plastik
Plastik mengandungi bahan kimia yang dipercayai mengandungi endokrin yang boleh membawa kepada tumor kanser. Bekas plastik mengandungi ikatan BPA yang tidak stabil dapat menyebabkan sejumlah kecil zat kimia ini terlepas ke dalam makanan terutamanya ketika ia dalam keadaan panas atau di panaskan. Oleh itu, Walaupun ada bekas makanan yang di katakan sesuai untuk kegunaan gelombang mikro, sebenarnya tidak. Jadi anda perlu lebih hati-hati.

Menurut Universiti Harvard, anda boleh memindahkan makanan ke dalam gelas atau bekas seramik sebelum menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk mengelakkan plastik daripada mencemarkan makanan anda. Oleh itu, Anda digalakkan menggunakan bekas plastik tanpa bisphenol-A atau BPA.

Sumber: Asian Parent

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI