Betul lah orang cakap, dekorasi dan kondisi rumah bukan sekadar mencerminkan peribadi anda, malah ia mempengaruhi emosi. Tak kira di mana sahaja persekitaran fizikal anda berada, sama ada di pejabat, kedai dan terutamanya rumah, ia memainkan peranan yang penting terhadap kesihatan metal dan emosi and. Jadi, jika anda seorang yang menghadapi mempunyai masalah anviety, pastikan dekor kediaman anda mempunyai 10 ciri-ciri atau item berikut:

1. Tanaman indoor

Menurut  Journal of Environmental Psychology tanaman indoor terutamanya dari jenis yang berbunga seperti Anthurium membantu mengurangkan kadar tekanan emosi atau stress. Nak tahu tanaman indoor yang sesuai [klik sini]

2. Cat biru

Jika anda peminat rona-rona terang atau eye catching seperti kuning dan merah, warna ini amat tidak sesuai untuk anda yang sedang stress kerana ia akan meningkatkan lagi kadar tekanan emosi yang di alami ketika itu. Sebaiknya, cat kediaman dengan rona-rona sejuk sepeti hijau. Rona biru telah terbukti berupaya mengurangkan kadar tekanan darah dan menyebabkan anda berasa nyaman. Ini bermakna, rona biru amat sesuai diaplikasikan di dalam bilik anda

3. Biarkan rak sedikit kosong

Tak kira lah rak didinding atau rak buku, biarkan ia sedikit kosong. Perasan tak bila terlalu penuh atau padat tidak kira lah buku atau perhiasan, mata anda Nampak semak. Menurut Society for Personality and Social Psychology Pemandangan dan kondisi tersebut akan meningkat hormone tekanan di dalam badan iaitu Cortisol. Jadi, sebaiknya rak di kediaamn anda dibiarkan sedikit longgar tanpa hiasan yang sarat dan susunan buku yang padat

4. Hadkan penggunaan corak

IKLAN

Sama seperti perletakkan buku dan aksesori yang padat pada rak, pattern atau penggunaan corak yang terlalu banyak di dalam dekorasi kediaman anda berupaya meninggkatkan kadar Cortisol.  Lebihkan penggunaan permukaan polos untuk mewujudkan suasana kediaman yang menenagkan

5. Jambangan bunga segar

Menurut  Ellison Chair in International Floriculture Bunga segar menyediakan aroma srgar di dalam kediaman secara semulajadi. Di samping itu juga, ia menyumbang kepada kecantikkan estatik yang berupaya menurunkan kadar tekanan emosi dan anxiety. Cukaplah sebulan 2 kali untuk anda tukar jambangan bunga di kediaman untuk memastikan sekembalinya dari kerja, dengan hanya melihat jambangan bunga segar membuat anda berasa tenang.

6. Posisi betul katil di dalam bilik

IKLAN

Bukan lah suruh anda percaya akan amalan Feng Shui. Namun ada sebahagian besar perkara yang di tekankan adalah untuk mencapai sebuah kehidupan harmoni dan seimbang sama ada secara rohani atau jasmani. Menurut amalan Feng shui, bagi anda yang ingin mengurangkan tekanan didalam kedaiamn WAJIB melatakkan katil bersebelahan dengan pintu bilik. Bukan secara bertentangan atau berhadapan. Ia dapat membentuk aliran yang menenangkan walaupun dalam bilik yang sempit

7. Buka tingkap

Kajian dari University of Pittsburgh  mendapati pesakit di hospital yang terdedah kepada sumber pencahayaan semulajadi kurang rasa sakit dan cepat sembuh. Oleh itu, pastikan tingkap di kedaiamna anda sentiasa terbuka di siang hari untuk memberi laluan kepada pencahayaan semula jadi. Kalau anda tiada dirumah, cukup sekadar bukak langsir yang menutupi tingkap anda.

8. Terapi lavender

IKLAN

Memang lah Malaysia taka da lavender. Tapi menurut kajian    University of Miami School of Medicine      dengan hanya menghidu aroma lavender ia barupaya membaik pulih emosi sesorang, manjadi fikiran lebih tenang. Memang lah agak sukar untuk mendapatkan lavender di Malaysia, tapi anda punya pilihan iaitu dengan membeli lavender kering, lilin beraroma lavender atau minyak pati.

9. Hadkan penggunaan cermin

Ramai yang menggunkan cermain untuk mendapatkan impak kediaman lebih luas. Betul tak? Menurut kajian dari     , Dengan melihat cermin terlalu kerap akan menjadikan emosi bertambah lebih tertekan. Macam mana pula boleh tertekan? Apa tujuan kita tengok cermin? Mestilah untuk melihat penampilan diri. Bila tak puas hati, tak ke tertekan?

10. Elak letak tv dalam bilik

Ini pun antara salah satu perkara yang ramai praktikkan. TV antara medium pencemaran tanpa anda sedar. Gelambong yang terperangkap di dalam bilik, walaupun tv sudah ditutup akan menggangu fungsi otak terutamanya ketika anda sedang tidur. Ini akan menyebabkan tidur anda tidak nyenyak dan keesokkanya mula lah rasa letih dan tertekan