Dengan teknologi yang berkembang maju, perkakasan rumah pun tidak terkecuali menerima arus itu. Boleh di katakan, setiap hari ada sahaja perkakasan rumah yang diperbaharui dengan pertambahan teknologi. Pembaharuan atau suntikkan teknologi mempu mempermudah dan melancarkan lagi tugas-tugas si ibu dalam menguruskan rumah tangga. Sedikit sebanyak, ia menjadikan sesuatu kerja itu lebih efisien.

Antara perkakasan rumah yang menajdi idaman wanita adalah seperti berikut:

1. Air fryer 

Sejenis periuk yang digunakan untuk menggoreng tanpa menggunakan minyak. Periuk ini hanya menggunakan kitaran angin panas. Hasilnya, ayam, ikan, nuget atau sebagainya yang digoreng mempunyai hasil lebih kurang sama sahaja dengan kaedah menggoreng konvensional yang menggunakan minyak. Malah hasilnya lebih berkualiti dan tidak berminyak. Namun ia bergantung kepada jenis air fryer yang digunakan. Bila dah dengar tanpa minyak, mesti orang yang tengah diet lebih tertarik. Betul tak?

2. Steam iron 

Iron konvensional banyak isu sebanrnya. Selain perlu memperuntukkan lebih masa menggosok, baju hangus pun menjadi antara isu utama. Dengan steam iron, tak kesalah jenama apa pun ia mampu mempercepat dan memudahkan anda menggosok baju. Sebaiknya, cari steam iron yang boleh gosok sekali 2 lapis maksudnya bahagian depan dan belakang. Ha, kan dah jimat masa.

 

3. Multi cooker 

Ini pun antara kitchen appliance most wanted. Sesuai untuk pelbagai jenis tujuan masakkan sama ada mengukus, memanggang, membakar merebus dan sebaginya. Yang paling best fungsi periuk tekanan. Nak buat rendang, sup tulang dan sebagainya yang kebiasaanya perlu epruntuk 3-6 jam tempoh masak, hanya guna multi cooker ni dalam tempoh 1 jam pun dah boleh siap.

4. Bread maker 

Bagi anda yang suka membakar, bread maker antara item must have di dapur anda. Masuk je semua bahan dan tetapkan fungsi, cukup masa roti sedia di hidang. Tak perlu menguli dan memerap. Selain membuat roti, denagr kata mesin bread maker ni ada kegunaan lain. Ada yang boleh buat dodol, yogurt, ais krim dan sebagainya. Namun ia bergantuk kepada jenis bread maker. Tapi ramai yang kelihatan bila dah dapat mesin ni jadi hangat-hangat tahi ayam je. Awal-awal je rajin membuat roti. Lama-lama terbengkalai je mesin tu

5. Dryer 

Bagi anda yang duduk apartmen, ini antara item wajib ada untuk memudahkan kerja-kerja mencuci baju anda. Jika tak, habis semau ruang di dalam rumah menjadi tempat menggantung pakaian. Semaknya lah mata tengok. Betul tak? Namun dengan mesin dryer ni, Selesai mencuci pakaian terus masukkan ke dalam mesin pengering. Dah siap. Sedia untuk dilipat atau digantung terus

6. Slow juicer 

Berbanding mesin pemerah jus yang bersaiz besar dan bising, slow juicer mempunyai saiz kompak dan menjimatkan ruang. Selain itu juga, slow juicer ni mempunyai sitem yang lebih cekap di mana ia mampu mengekstrak keseluruhan jus dari buah malah mengawal kualitinya dengan baik. Namun di pasaran terdapat slow juicer yang dihadirkan dengan kegunaan lain seperti pemotong atau penyagat dan sebagainya

7. Ice cream maker 

Ice cream maker tidak kurang hebatnya. Tanpa perlu di masukkan diruang sejuk beku, ais krim anda boleh siap dalam tempoh yang sekejap sahaja. Paling menarik, anda boelh design sendiri Ais krim mengikut cita rasa anda. Sama ada menggunakan puri, susu dan sebagainya. Ada ice cream maker yang disertakan dalam bread maker. kalau anda nak jimat, cari breadmaker yang mempunyai eplbagai fungsi termasuk untuk hasilkan ais krim

8. Air purifier

Alam semakin tercemar . Lebih lagi bagi anda yang tinggal di tengah bandar. Bagi anda penghidam asma dan sensitif terhadap pH dan kualiti udara. Ini antara perkakasan yang dapat membantu anda. Selain itu juga, ia mampu mengurangkan kadar habuk di dalam kediaman anda. Oleh itu, tuga-tugas mengemas habuk tu dapat dikurangkan.

9. Kitchen hood 

Dengan pasaran sekarang, memang sukar untuk mencari rumah yang mempunyai saiz ideal terutamnya untuk kos rendah dan murah. Tambahan, kebanyakkan rumah apartmen kedudukan dapur terletak di bahagian hadapan kediaman dan tidak mempunyai saliran pengudaraan yang baik. Jadi, bila masak wap-wap tue berselerakkan di dalam rumah termasuklah ruang tamu. Lama kealmaan, bau-bau masakan tadi melekat pada fabrik dan mengambil masa yang lama untuk hilang. Jadi, bagi anda yang emmpunyai kondisi kediaman seperti yang dinyatakan, kitchen hood adalah antara item wajib.

10. Steam cleaner 

Ini antara item yang tak berapa orang nampak sebab masih tak banyak terdapat dipasaran. Namun ini antara perkakasan yang amat membantu ibu-ibu mengemas dan membersihkan kediaman. Apa tugas steam cleaner ni? Ia seperti vacuum. Digunakan untuk mencuci mencuci karpet, sofa, celah-celah jubin lantai pun boleh. Ada juga vacuum yang disertakan dengan sistem steam cleaner 

Komen anda