Hydrangea atau bunga Siti Zubaidah adalah antara tanaman wajib bagi taman berkonsepkan inggeris. Pun begitu, ramai beranggapan hydrengea hanya sesuai di tanam di dalam iklim sejuk. Sebenarnya ada Jenis yang sesuai untuk ditanam dalam iklim tropika Malaysia

Antara jenis yang sesuai dengan iklim Malaysia adalah seperti Hydrangea macrophylla. Ia mempunyai bunga berwarna putih, biru keunguan dan merah muda. (Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada pH tanah di mana tanah yang lebih berasid, bunganya akan berwarna biru, manakala tanah beralkali akan menghasilkan bunga merah muda.)

Kapur Dan Sulfur – Teknik Tukar Warna Bunga Hydrangea Yang Perlu Anda Cuba

Di pasaran, pokok hydrangea dijual pada harga RM 30-50 bergantung kepada saiz. Selain itu juga, hydrengea mudah dibiakkan dari keratan batang. berikut antara langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk:

1. Pilih induk yang betul-sihat dan berkualiti

2. Pilih Dahan yang matang dan potongkan ia di waktu pagi untuk tujuan pembiakkan. Gunakan pisau atau gunting yang tajam dan strillkan dengn jus limau untuk mengelak berlaku penyebaran penyakit yang berpunca daripada kulat atau bakteria.

3. Panjang dahan keratan diperlukan adalah 4 helai daun maatang dari pucuk dan lebihkan 1 inci panjang dahan dari daun ke-4

IKLAN

4. sebelum mengambil keratan batang untuk tujuan pembiakkan, pastikan bahan keperluan lain seperti bekas semaian, medium semaian dan sebagainya telah disediakan (semaian perlu dilakukan terus selepas dahan yang dipilih untuk pembiakkan telah dipotong)

5. Buangkan kesemua daun kecuali 2 helai di bahagian pucuk.

6. Isi kan medium di dalam pasu semaian dan sedikan lubang sebesar jari kelingking dengan kedalaman 1-1.5 inci dalam

IKLAN

7. Celupkan bahagian batang yang dikerat kedalam hormon penggalak akar. Sebagai pilihan, boleh gunakan belacan yang dicampurkan sedikit air

8. Semburkan permukaan medium dengan air untuk siraman.

9. Simpan hydrengea yang selesai disemai ke dalam bekas bertutup lutsinar dan simpan di kawasan separa teduhan

IKLAN

10. Semaian tidak perlu disiram setiap hari tetapi kelembapan nya perlu sentiasa dipantau. (Bekas berttup menyebabkan air atau wap yang terperangkap di dalam medium membantu melembapkan semaian)

11. Dalam tempoh seminggu jika 2 helai daun yang ditinggalkan masih segar, ini menunjukkan semaian anda berjaya. Namun sebaliknya.

12. Biarkan dalam tempoh 3-4 minggu sehingga daun baru keluar sebelum ia dipindahkan ke dalam pasu atau tapak tanaman kekal

Ini Yang WAJIB Anda Lakukan Apabila Hydrangea Yang DI Tanam Dah Bertahun Tak Berbunga

Penyakit Utama Yang Kerap Mengancam Hydrangea dan Langkah Untuk Atasinya

https://www.youtube.com/watch?v=l6L_Gf6r698

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI