Penapis air yang tak menggunakan tenaga atau aliran elektrik pun boleh terbakar. Tak kira lah jenama apa pun, mahal mupun murah boleh mengalami masalah ini. Seperti perkongsian di page Say It.Safety, sebuah paparan mesin air penapis yang banyak digunakan di kediaman-kediaamn Malaysia sedang berasap.

Baru je pagi tadi min kongsikan saranan pihak bomba supaya tutup suis penapis air jika tidak akan digunakan dalam tempoh yang lama (maknanya balik kampung, bercuti dsg) dan tutup suis sewaktu bekalan air terputus.

Ini kerana pemanas air tetap berfungsi walauapun ketiadaan bekalan air. Mesin ini akan terbeban dengan kuasa pam air yang akan berjalan tanpa bekalan air dan menjadikan overheating. Seterusnya mengakibatkan kebakarans

𝘼𝙇𝘼𝙈𝘼𝙆 𝙏𝘼𝙆 𝙎𝘼𝙉𝙂𝙆𝘼 𝙋𝙀𝙉𝘼𝙋𝙄𝙎 𝘼𝙄𝙍 𝘽𝙊𝙇𝙀𝙃 𝙏𝙀𝙍𝘽𝘼𝙆𝘼𝙍 𝙈𝘼𝘾𝘼𝙈 𝙉𝙄 😱😱Penapis air terbakar ni bukan perkara main-main ok.. ☝️ Punca ini berlaku mesti disebabkan kelalaian kita sendiri.. jadi sentiasa berwaspadaBaru je pagi tadi min kongsikan saranan pihak bomba supaya tutup suis penapis air jika tidak akan digunakan dalam tempoh yang lama (maknanya balik kampung, bercuti dsg) dan tutup suis sewaktu bekalan air terputus. (Boleh refer sini: https://www.facebook.com/101696771514523/posts/176446480706218/ )Ini kerana pemanas air tetap berfungsi walauapun ketiadaan bekalan air. Mesin ini akan terbeban dengan kuasa pam air yang akan berjalan tanpa bekalan air dan menjadikan overheating. Seterusnya mengakibatkan kebakaran.. Cuba korang bayangkan kalau kejadian macam ni berlaku pada penapis air di rumah kita.. Kalau terjadi pada waktu tengah malam semasa kita tidur macam mana? Jadi min harap korang boleh kongsikan tips ni kepada keluarga dan rakan-rakan yang lain.. biar ramai yang tahu..#sayitsafety#homesafetytips#kitajagakita#penapisair

Posted by Say It.Safety on Thursday, 17 September 2020

Pihak Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia juga telah mengeluarkan informasi rasmi kepada semua pengguna mesin penapis air