Se (29)

Ramai yang alami masalah, tanam pokok buah dah bertahan-tahun matang tapi masi kedekut berbuah. Betul tak? Almaklumlah, kita ni bukan petani hebat yang penuh dengan trik dan tip berkebun. Baja pun ikut cadangan kawan-kawan je.

Sebenarnya, pembajaan bukanlah antara faktor utama memastikan pokok anda berbuah. Ada perkara yang lebih penting dilakukan iaitu dari pering penanaman. Mohd Ikwan Hussin berkongsi langka-langkah yang perlu dilakukan untuk tanam pokok agar cepat berbuah.

IKLAN

Alhamdulillah, pokok cempedak yang di tanam 6 tahun lalu dah masuk 3 musim berbuah.

Teknik Tanam Pokok Buah, Macam Ni Cepat Dapat Hasil

Teknik tanam pokok buah adalah seperti berikut:

1. Gali lubang lebih besar dari poli beg. Lebih besar lagi bagus. Kalau tanah di lokasi keras, lebih besar lubang tanaman perlu lebih besar untuk membolehkan akar stabil apabila matang.
2. Sebelum letak anak pokok, masukkan dulu tanah hitam di bahagian bawah. Ia pentig bagi memastikan kesuburan akar
3. Masukkan anak pokok dan kambus semula lubang tanaman sehingga penuh
4. Sediakan sungkupan pada pangkal anak pokok yang baru ditanam. Boleh guna sabut kelapa, daun kelapa atau apa sahaja yang bersesuaian. Ia penting bagi mengekalkan kelembapan pada tanah untuk tempoh yang lama
5. lakukan siram secukupnya.Teknik Tanam Pokok Buah, Macam Ni Cepat Dapat Hasil

IKLAN

Teknik Tanam Pokok Buah, Macam Ni Cepat Dapat Hasil

IKLAN

TIP PENTING: Lakukan proses penanaman di waktu petang. Ia memberi peluang keapda akar untuk beradaptasi dengan persektaran baru tanpa gangguan terik mentari yang boleh melayukan pokok yang baru ditanama. Lebih teruk, terik mentari akan menyebabkan tanaman mati kerana cepat terhidrasi.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI