Kekalkan keharuman bau tandas dengan menyediakan blok pewangi tandas secara home made yang terbukti dapat menyingkirkan bau busuk dan memberikan kesegaran. Menariknya, anda boleh memilih wangian apa yang dimahukan!

Apa yang perlu disediakan;

1 cawan                baking soda
1/4 cawan             asid sitrik
1/2 sudu besar      cuka
1 sudu besar         hydrogen peroxide
15 hingga 20 titik  essential oil

Peralatan:

Kuali leper/ dulang
parchment paper
measuring spoons / camca sukat
botol penyembur

IKLAN

Cara-cara: 

1. Campurkan baking soda ke dalam bekas adunan dan gunakan bantuan garfu untuk sebatikan bahan. Baking soda sememangnya berkesan untuk menyingkirkan bau yang busuk dan kurang menyenangkan. Selain dari itu ia juga merupakan base yang bagus untuk membuat blok pewangi tandas ini. Kemudian, campurkan asid sitrik.  kacau rata

Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”

IKLAN

2. Seterusnya, campurkan cuka dan hydrogen peroxide di dalam bekas kaca. Kacau rata. Selepas itu, masukkan setitik demi setitik sebatian cuka dan hydrogen peroxide ini ke dalam baking soda. Anda tidak digalakkan mencampur terus sebatian ke dalam baking soda untuk mengelakkan reaksi diantara tiga bahan tersebut. Setelah itu tambahkan dengan essential oil

Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”

Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”3. Gunakan separuh camca untuk mencedok dan membentuk bahan sebatian itu tadi kepada bentuk separuh bulat. Anda boleh alaskan dulang/ kuali leper dengan parchment paper dan letakkan acuan tadi di atasnya. Untuk memudahkan ia melekat di antara satu sama lain, anda boleh menggunakan sedikit cuka dan air. Biarkan selama beberapa jam atau sepanjang malam.

IKLAN

Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”

Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”4. Anda bolehlah menyimpan blok pewangi ini di dalam jar kaca dan pastikan dilabel untuk elak dari dimakan! Setiap kali tandas berbau busuk, selepas flush, jatuhkan blok pewangi ini ke dalamnya. Dan anda pasti sukakan bau yang dihasilkan.

Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”Tandas Sentiasa Harum Dengan Blok Pewangi “Home Made”

Sumber: www.popsugar.com

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI