Tertarik dengan kediaman yang terbengkalai yang dikongsikan oleh Puan Roszita Md Khairi ini. Beliau berkongsi sebalik kediaman agamnya yang dibina dan dihias bermula dari tiada apa-apa hinggalah ke dekorasi idaman mereka sekeluarga.

Ceritanya rumah ini asalnya adalah rumah terbengkalai, yang dikongsikan oleh rakan baiknya sendiri. Rakan baik Puan Rozita bertanya mahu membeli tak banglow ada orang terdesak nak jual. Beliau di bawa rakannya untuk melihat banglo yang hendak dijual itu. Pertama kali melihat kediaman itu dengan mata dan kepala terus terasa langsung tidak berminat untuk membeli.

Tetapi bila balik Puan Rozita mula berkongsi kisah rumah banglo terbengkalai yang dilihatnya tadi kepada suaminya. Apabila pasangan ini pergi melihat untuk kali seterusnya. Suami Puan Rozita berminat dan mengatakan ” it is a good buy”. Lalu membeli rumah terbengkalai ini dan mula merancang untuk membina semula kediaman yang terbiar selama ini.

Mengambil masa selama 5 bulan untuk menyiapkan kediaman ini. Paling mengembirakan kediaman ini mendapat 100% daripada idea pasangan ini sendiri. Membuatkan pasangan ini merasa lebih puas memiliki rumah ini, apabila jiran tetangga mereka juga mesra dan baik dengan mereka. Ini baru boleh dikatakan sebuah kejiranan yang harmoni dan terbaik.

Kami beli rumah terbengkalai…tak plan pun nk beli..a good friend who own a law firm asked me ” ko nak beli tak bungalow…ada org terdesak nk jual”…sekali gi tengok (suami tak ikut)…aduhhh dlm hati bercakap tak mau lah beli…tercerita kat suami…ajak gi tgk dan suami kata “it is a good buy”..akhir nya beli lah…5 bulan kami siapkan rumah…rupa2 nya ramai yg mahu membeli tapi owner (doktor) tak mau jual…rupa2nya nk jadi rezeki saya dan suami…mmg rezeki sebab jiran2 baik2 betul..alhamdullilah…banyak lagi yg nk di buat tapi kami rehat sekejap…tarik nafas dulu…so just nak share before and after…idea kami sendiri… @rmkhomeid

Lihat hasil kediaman ini mungkin boleh jadi inspirasi pada anda diluar sana.

IKLAN

 

IKLAN

IKLAN

Kredit: Roszita Md Khairi

BACA: Bila Beli Rumah Tak Boleh Tukar Nama, Ini Langkah Perlu Buat