Ramai dari kita mempunyai baking soda di rumah yang selalu digunakan untuk membuat kek. Sebenarnya baking soda mampu melakukan pelbagai fungsi daripada hanya diletakkan di dalam peti sejuk. Apa kata anda cuba 9 petua mudah ini untuk menyelesaikan setiap masalah yang selalu dihadapi di rumah.  Masalah bau kucing paling ramai yang hadapi dan buntu bagaimana untuk menyelesaikannya.

1. Membasuh sinki – letakkan sedikit baking soda pada span lembap, gosok dan bilas.

2. Rendam rambut dan sikat dengan menggunakan campuran 1 sudu teh baking soda dan sedikit air suam. Bilas dan keringkan.

3. Pastikan gril anda bersih dengan meletakkan beberapa baking soda pada berus lembap, gosok atau berus gril tersebut, kemudian bilas. Kotoran yang melekat padanya pasti hilang.

IKLAN

4. Bersihkan permaidani dengan memercikkan soda pada permaidani, tunggu sekurang-kurangnya 15 minit (lebih baik biarkan semalaman), kemudian berus dan lap dengan kain lembap.

5. Tambahkan 1 cawan baking soda ke dalam cucian seterusnya (bersama pencuci cecair biasa anda) untuk mendapatkan pakaian yang lebih bersih dan cerah. Sesuai untuk membasuh baju sekolah anak anda.

IKLAN

6. Buang kesan hangit dan hitam pada periuk atau kuali dengan meletakkan dua sudu besar baking soda. Kemudian masukkan air panas dan pencuci pinggan, biarkan selama 15 minit dan basuh seperti biasa

IKLAN

7. Untuk lantai kelihatan lebih berkilat, larutkan ½ cawan baking soda dalam satu baldi air suam. Lap dan bilas.

8. Untuk membuatkan barangan perak kembali berkilat dan bersinar, letakkan tiga bahagian baking soda dengan satu bahagian air. Gosok pada permukaan perak dengan kain atau span yang bersih. Bilas dengan teliti sehingga kering.

9. Ada masalah bau kucing terkepam disebabkan najis kucing? Disarankan setiap kali selepas anda mencuci najis tersebut, letakkan dua sudu besar baking soda dalam satu bahagian air. Letakkan dalam bekas penyembur dan spray pada tempat najis tersebut, tempat tidur kucing dan kawasan sekitarnya. Bau tersebut akan hilang sedikit demi sedikit.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI