Se

Banyak jenis tanaman yang lebih mudah dan cepat dibiakkan dari keratan batang. Tapi, pernah tak alami keratan batang yang disemai menghitam dan rosak dari bahagian potongan atas? Jika dibiarkan, lama kelamaan batang yang disemai mati walaupun dah keluar pucuk atau daun baru?

Dalam industri pertanian, kebiasaanya bahagian atas yang dipotong akan diletakan satu lapisan perlindungan seperti lilin. Ia berupaya mengelak keratan batang yang disemai dari jangkitan penyakit yang akan meyebabkan ianya rosak secara perlahan-lahan.

Tapi, kita sebagai pekebun secara hobi, boleh gantikan lapisan tersebut dengan kapus seperti yang dilakukan oleh Sy’arina Mohamed Shaari untuk keratan ros. Teknik ini sesuai juga untuk semua jenis pembiakkan keratan batang

IKLAN

Alhamdulillah.. setelah percubaan kali pertama gagal. buat kali ke-2. akhirnya ada juga yg bertunas… rasa nak lompat bintang….

Saya rendam keratan selama seminggu. kemudian pindah ke dalam pasu. guna medium cocopeat. medium kene dlm keadaan lembab.

Atas keratan ros saya sapu kapur. kapur yang biasa orang guna untuk makan sireh tu. tujuan sapu kapur untuk mengelakkan bahagian atas menjadi hitam. Pasu letak kat kawasan redupSapu Kapur Untuk Biak Pokok Ros Dari Keratan Batang, Memang Menjadi

IKLAN

Sapu Kapur Untuk Biak Pokok Ros Dari Keratan Batang, Memang Menjadi

Sapu Kapur Untuk Biak Pokok Ros Dari Keratan Batang, Memang Menjadi

IKLAN

 

Sapu Kapur Untuk Biak Pokok Ros Dari Keratan Batang, Memang Menjadi

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI