Ramai yang tidak tahu sebenarnya tanpa menguunakan air cond rumah tetap boleh sejuk dan nyaman dengan penggunaan kipas dengan betul. Rumah jenis teres intermediate (tengah-tengah) nak-nak untuk kos rendah mahu pun sederhana, mempunyai sirkulasi udara yang sangat terbatas. Sebab itu, ada sesetengah pemaju akan menyediakan satu ruang atau lubang udara. Kebiasaannya ia berfungsi sebagai internal courtyard atau bilik yang tersedia double volume.

Namun, air-cond bukan lah penyelesaian yang terbaik. Haba dan udara yang terperangkap di dalam kediaman masih tidak dapat dikeluarkan. Hal ini akan menyebabkan kondisi di dalam rumah meningkat panas.

Namun, seorang pakar elektrik berkongsi penjelasan dan penyelesaian mudah. Dengan hanya menggunakan kipas, udara panas yang terperangkap di dalam kediaman dapat dikurangkan dengan hanya menggunakan kipas.

Kini setiap rumah pastinya mempunyai satu unit penghawa dingin. Ramai juga lupa dengan harga bil yang akan dikenakan bila hujung bulan nanti. Tak nak lah dah pasang aircond tapi takut nak pakai sebab takut nak bayar bil elektrik.

IKLAN

Teknik menggunakan kipas dengan betul ini boleh dijadikan salah satu teknik untuk anda semua cuba di rumah. Bukan itu sahaja, terdapat teknik lain juga untuk menbuatkan ruang dalam kediaman anda sentiasa sejuk dan segar.

Seawal pagi buka semua tingkap rumah beri sistem pengudaraan yang baik dan bersih masuk kedalam rumah. dengan cara ini haba panas yang berada dalam rumah akan terus keluar dan rumah pun akan sentiasa segar sepanjang hari.

IKLAN

KLIK Di sini untuk pembelian kipas kaki yang terbaik 

IKLAN

Artikel Berikut: 5 Tip Untuk Galak Anak Kemas Bilik Mereka Sendiri

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI