Railing tangga atau pemegang tangga sebenarnya mampu membuatkan sesebuah rumah itu nampak gah dan menawan. Tapi ramai yang tak sedar akan kepentingan dan rekaan pemegang tangga dalam rumah ini. IMPIANA hari ni nak kongsikan kepentingan pemegang ini dan juga rekaan atau design yang cukup menawan untuk kediaman anda.

Bila sebut dan sentuh tetang dekorasi pasti semua akan nampak set sofa dan juga perkakas dekorasi yang lain bukan. Sebenarnya banyak perkara dalam rumah yang boleh dijadikan perhatian untuk menarik perhatian dalam dekorasi.

Bila dapat kunci rumah perkara utama dalam fikiran nak dekor macam mana dan nak cat atau pakai wallpaper kan? Tapi ada juga yang berfikiran nak luaskan lagi rekaan dan bukaan dalam rumah. Tetapi ubah suai itu akan berlaku pada ruang dapur dan ruang makan yang akan dipecahkan dinding asalnya untuk terus ke arah ruang dapur.

Jika anda perasan apabila masuk rumah dan ke arah ruang tamu mata kita akan menghala ke arah tangga yang gah dengan jayanya di sebalik ruang tamu dan ruang makan. Betul tak? Dan kadang kala anda perasan tak binaan tangga yang terlalu besar ini mampu membuatkan ruang yang sepatutnya luas tetapi kini nampak lebih sempit.

Ada banyak railing sebenarnya. Tapi IMPIANA memilih untuk railing kaca yang banyak akan membantu ruang dalam rumah anda nampak lebih berbeza dan lebih menawan.

IKLAN

Jika Anda tertarik untuk menerapkan railing tangga kaca, ada beberapa hal yang perlu anda ketahui terlebih dahulu. Berikut ada beberapa kelebihan dan kekurangan, serta inspirasi rekaan railing tangga kaca untuk anda.

Kelebihan railing tangga kaca

Diperbuat dari kaca, membuat railing tangga kaca memiliki tampilan lut sinar yang bisa memberikan kesan moden, minimalis, dan clean. Inilah yang membuat railing tangga kaca sangat cocok diterapkan pada rumah bergaya moden minimalis. Kelebihan lain railing tangga kaca iaitu dapat menciptakan kesan ruangan yang lebih luas kerana diperbuat dari kaca lut sinar.

Kelemahan railing tangga kaca

IKLAN

Di sisi lain, railing tangga kaca juga memiliki kelemahan. Kelemahan utamanya iaitu mudah pecah, kerana materialnya yang terbuat dari kaca. Jika hal ini terjadi, tentulah sangat berbahaya untuk anggota keluarga di rumah. Namun, anda dapat mengurangkan masalah tersebut dengan memilih material kaca yang tepat.

Kaca tempered dan kaca laminate merupakan dua material kaca yang sesuai untuk railing tangga kaca. Kaca tempered dinilai lebih tahan dan lasak kerana dalam pembuatannya, material kaca ini melalui proses pemanasan dan pendinginan secara cepat yang membuatnya lebih kuat untuk menahan beban dari kaca biasa.

Apabila pecah pun, pecahan kaca tempered juga cukup selamat sebab akan hancur dalam bentuk pecahan kecil bulat dan tumpul. Selain itu, kaca tempered juga dapat memberikan kesan elegan dan moden pada sebuah ruang, yang biasa menambah nilai estetika.

IKLAN

Sementara itu, kaca laminate adalah material kaca yang menggabungkan dua kaca atau lebih yang dilapisi oleh interlayer film PVB (Polyvinyl Butyral). Lapisan interlayer film ini akan menjaga agar kaca tetap kuat walaupun saat pecah. Inilah yang membuat kaca laminate menjadi salah satu material kaca pilihan untuk railing tangga kaca.

Kombinasi Apa Yang Sesuai Untuk Railing Kaca

Apabila memilih pemegang tangga kaca pastinya buntu padanan apa pula untuk kemasan tangga ini. Pastikan kemasan tangga itu anda padankan dengan material stainless steel hitam, manakala tangga pula gunakan lantai kayu. Ini akan memberi mood nyaman dan effect WOW dalam rumah.

 

 

Shopping!

Ramai yang tanya dekat IMPIANA mana nak beli 3D Wall Tiles Sticker Home Décor Wall tiles Waterproof Self Adhesive 3D Pelekat Jubin Dinding Dekor Kalis Air. KLIK Di SINI untuk pembelian