Se

Bukan je tak ada dapur gas, kalau tak ada periuk belanga pun tak berasap lah dapur. Namun, seiring berjalanya waktu dan kekerapan penggunaan, periuk belanga perlu diganti untuk memastika makanan dapat dimasak secara optimum.

Berapa kerap periuk belanga perlu di ganti?

Untuk periuk belanga yang diperbuat daripada seramik dan bahan anti lekat atau “non-stick”, ia perlu diganti setiap dua hingga lima tahun sekali kerana lapisan perlindunggannya akan habis.

Namun, untuk periuk belanga yang diperbuat daripada bahan anti karat seperti stainless steel, tembaga, cast iron dikatakan lebih tahan lama. dan tidak perlu ditukar selagi fizikalnya masih dalam keadaan baik

IKLAN

Baca juga: Cuci Beras Dalam Periuk Nasi Kurang Sesuai, Betul Ke?

IKLAN

Walaubagaimanapun, jika periuk belanga telah mula melengkung, ia adalah petanda utama agar ia diganti segera. Kenapa? ia akan menyebabkan masakan menerima kadar pemanasan yang tidak rata. Ini secara tidak langsung akan menyebabkan makanan tidak masak sekata. Malah ada bahagian yang mudah atau cepat hangus.

IKLAN

Bila perlu diganti periuk belanga Stainless steel?

Meskipun demikian, untuk periuk belanga dari jenis stainless steel asli mempunyai jangka hayat yang sangat lama. Hingga boleh dikatakan tak perlu langsung ditukar. Namun, ia dipengaruhi oleh cara penggunaa. Elak menggunakan sudip, senduk atau berus yang diperbuat dari besi kerana ia boleh merosakkan lapisan perlindungan anti lekat

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI