Baru-baru ini, ada seorang pemuda telah berkongsi cerita serta mendedahkan rahsia bagaimana bangsa Cina mencipta kejayaan dan membina kekayaan menerusi satu hantaran yang dimuat naik di akaun media sosial Facebook bersama orang ramai. 

Pemilik akaun yang bernama Adam Kelvin ini pada masa sama mendedahkan beberapa amalan yang sering dilakukan oleh bangsa Cina bagi membina empayar kekayaan mereka. 

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

Menerusi entri berkenaan, untuk maklumat anda ada lima amalan yang sering dilakukan oleh bangsa Cina ini seperti yang didedahkan oleh individu tersebut. Jadi mari kita lihat perkongsian ini bersama!

1. Bantu Adik-Beradik

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

Dalam keluarga Cina, kalau anak sulung tu jutawan, dia akan share rahsia bisnes dan bangunkan bisnes bersama-sama adik beradiknya. 

Contoh paling dekat sepupu saya. Dia anak sulung dan berjaya buka kedai jual kereta mewah import. Kemudian, dia ajar adik-adiknya lagi 3 orang dibawah buat bisnes berkaitan kereta. Adik kedua buka kedai repair kereta, adik ketiga buka kedai servis aircond kereta dan yang bongsu buka kedai aksesori atau make up kereta. 

Dan hasilnya mereka semua kaya dan jutawan underground. Kami tak sampai hati tengok adik-beradik susah sedangkan ada yang senang diantara kami. Jadi sama-sama belajar untuk bina kekayaan. Senang adik-beradik, senang hati kami. Kami pegang prinsip, if you want go fast, go alone. If you want go far, go together. 

2. Harta Yang Ada Dikembangkan

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

Kalau ada cash banyak atau dapat duit ratus-ratus ribu, jarang kami plan nak kahwin banyak. Haha..sebab tambah beban dan harta lagi kecil portion bila dibahagikan.

Apa yang kami buat ialah kami beli rumah atau hartanah RM100k dalam 2-3 biji sebagai long term investment. Bina portfolio hartanah. Hartanah tu akan double up dua kali ganda ke dalam 10 tahun. 

IKLAN

Sebab tu jangan pelik ada family Cina walaupun dah dewasa masih tinggal bersama dengan parents. Duit lebihan tu mereka beli rumah dan bagi orang sewa. Atau yang lebih hebat lagi, tetiba dah ada sebuah pasaraya hasil pakat kumpul sesama keluarga. 

Kami jaranglah berebut harta. Selalunya kami berpakat untuk kembangkan harta yang ditinggalkan tu. Sama ada jual kemudian flip beli bangunan atau kedai untuk disewakan. Duit tu dibahagi sama rata. 

WE LOVE PROPERTIES. HAHA..Tapi saya tak ada banyak rumah pun. Sebiji saja untuk duduk. Senduu. 

3. Gembira Atas Kejayaan Orang Lain Terutamanya Ahli Keluarga

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

Perasan tak kalau kedai cina yang baru bukak, akan ada banyak jambangan bunga wish luck dan berjaya dalam perniagaan kepada bisnes owner tu. 

Kami sangat gembira kalau ahli keluarga atau kawan-kawan berjaya dalam bisnes. Tandanya parents pun takkan hidup susah dan tidaklah anak sorang yang berjaya tu saja perlu menanggung parents. Lagi senang untuk berpakat bantu keluarga dengan hasil yang dituai. 

Tak perlu nak dengki ke apa sebab kita sendiri menyaksikan betapa susahnya mereka nak bina sesebuah perniagaan. 

IKLAN

Even ada je dengki. Tipulah kalau kata tak ada langsung kan. Tapi circle saya mostly tak ada nak dengki. Mereka even support beli produk atau guna servis kita. Trust tu dah ada dan lagi mereka sebarkan kepada kenalan yang ada. 

4. ‘Save’ Dulu Baru ‘Spend’

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

Duit yang dapat kami akan simpan dalam unit trust, FD atau simpan je la dalam bank. Kalau nak beli apa-apa, kami akan tangguhkan keinginan tu sampai hujung bulan, bila ada lebihan, baru spend. Spend benda yang perlu dan benda kehendak tu sekali sekala. 

Untung tau orang Melayu boleh simpan dalam ASB. Saya tengok ASB simpanan antara yang menguntungkan berbanding unit trust atau FD. So jangan lepaskan peluang untuk save dalam ASB. 

5. Tak Suka Berhutang

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

IKLAN

Kami memang tak suka berhutang beli barangan kecil seperti fon, peti ais, perabot dan sewaktu dengannya. 

Kami akan kumpul duit dan tahan nafsu supaya dapat beli cash. Penat sekali tapi for long term lega minda dari fikir nak bayar bulan-bulan. Tu tak masuk lagi interest. Rugi woo..

Selalunya kami hutang pun benda besar seperti rumah dan kereta. Kereta pun selalunya kami cuba settle cepat-cepat supaya cash flow tak rabak for long term. Kan kalau buat full settlement akan dapat rebate. 

Lagi pula kereta susut nilai sangat cepat. Jadi tak berbaloi beli kereta mahal-mahal tapi tak cuba setel hutang secepat mungkin. 

Tu sebab orang Cina sangat minat kereta Honda dan Toyota kerana kereta tu mampu milik dan tak perlu maintanance tinggi walaupun mereka mampu je beli kereta mewah.

Ada je orang Cina beli kereta mewah. Tapi ada trick la untuk kurangkan income tax dan selalunya mereka cepat-cepat settle kan hutang kereta tu. 

Sumber: Facebook Adam Kelvin

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi IMPIANA. Klik di sini.

Pemuda Ini Dedahkan Rahsia Bagaimana Bangsa Cina Membina Kekayaan!

Baca artikel berikutnya: Antara Reka Bentuk Rumah Yang Cantik Dan Lokasi Kediaman Strategik, Mana Satu Paling Penting?