Basuh baju mesti jumpa macam kerak-kerak hitam. Kenapa? itu menunjukkan drum atau tong mencuci mesin basuh anda dah berlumut. Apa yang perlu anda lakukan adalah cuci bahagian dinding tiub mesin basuh. Tak susah pun, janji ada perkakas yang tepat.

Walaupun mesin basuh anda ada tatapan “Tiub Cleaning” hasilnya tidak sama seeprti cucian yang Azim Ambak lakukan.

D.I.Y servis mesin basuh auto yang bertahun-tahun belum penah di servis. Nak upah orang, caj sampai RM 150. Baik servis sendiri baru puas hati. Cara buka saya belaajr dari youtube. kena ada special tools juga (rujuk pada gambar). Patutla bila kain baju siap basuh, mesti ada benda melekat, rupa2nya pasal

IKLAN

1. Keadaan drum setelah dibuka 2. bahagian dalam mesin yang juga berkerak 3. Sental perlahan-lahan permukaan drum dengan berus sabut 4. Bahagian dalam badan mesin pun perlu

Spannar yang perlu ada untuk buka mechanism nut didalam tong drum.

Update: tool nie hanya diperlukan untuk brand LG/Panasonic/Samsung sahaja. Manakala brand Sharp/Toshiba/Haier hanya perlu ada spannar T-10 sahaja. Nak beli pembuka skru ni, boleh klik sini https://invol.co/cloqny