Ramai di luar sana takut untuk membeli rumah, mereka lebih sanggup menyewa bertahun-tahun dan membayar duit sewa dari bayar duit rumah sendiri setiap bulan. Ada pula yang bertanggapan gaji tak cukup nak buat loan rumah, semua masalah itu mampu diselesaikan jika anda mahu belajar dalam selok belok hartanah. Mulakan sesuatu sebelum terlambat. Wendy Lim, Pengurus Besar Jualan dan Pemasaran Myra, ada berkongsi tip yang berguna untuk semua pembaca IMPIANA.

Nak Beli Rumah Tapi Takut Tak Mampu! Ni Jawapannya.
Pengurus Besar Jualan dan Pemasaran Myra,Wendy Lim

1) Wajarkah saya membeli sebuah rumah atau meneruskan sewa? Apakah faedahnya?
Tidak salah menyewa, asalkan keperluan dan kemampuan dipertimbangkan. Ada banyak faktor yang boleh menjadikan keputusan menyewa lebih baik daripada membeli.
Tetapi kita perlu ambil tahu bahawa apabila anda membayar sewa rumah, ia adalah kos. Apabila anda membeli rumah, bayaran bulanan adalah pelaburan buat masa depan anda sekeluarga.

2) Bagaimanakah untuk mengetahui jika saya bersedia untuk memiliki sebuah rumah?
Memiliki rumah adalah satu komitmen yang besar. Jangan sesekali membuat keputusan secara terburu-buru. Sekiranya anda mempunyai pekerjaan dan pendapatan tetap dan anda dapat membuat simpanan sebanyak ansuran rumah, ini bermakna anda sudah bersedia untuk memiliki rumah.

3) Bagaimanakah dapat mengambil tahu nilai rumah yang mampu saya miliki?
Secara kasar, setiap pinjaman sebanyak RM 100,000, bayaran balik bulanan adalah RM 500.
Kelulusan pinjaman bank adalah berdasarkan had peratusan DSR yang pada amnya tidak boleh melebihi lingkungan 65% – 70%. DSR adalah nisbah hutang terhadap pendapatan isi rumah. Formula untuk DSR adalah seperti berikut:

DSR = Hutang (termasuk bayaran balik pinjaman rumah yang hendak diambil)/ Pendapatan Bersih X 100

Contoh:
Pendapatan bersih Ali adalah RM 4,000. Ali mempunyai pinjaman kereta sebanyak RM 700 dan pinjaman peribadi sebanyak RM 300.
DSR 65% x RM 4,000 = RM 2,600 (Jumlah hutang yang boleh ditanggung oleh Ali)
Hutang sedia ada adalah RM 1,000, ini bermaksud Ali masih mampu menanggung hutang sebanyak RM 1,600 sebulan. Dengan itu, nilai rumah yang mampu Ali miliki adalah dalam lingkungan RM 300,000 dengan bayaran balik bulanan sebanyak RM 1,500. (Setiap RM 100,000 pinjaman perumahan, bayaran balik bulanan adalah RM 500)

4) Bagaimanakah saya boleh membuat keputusan atas tempat duduk yang saya hendak menetap?
Anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara::

IKLAN
 • Infrastruktur di kawasan yang ingin dipertimbangkan.
 • Projek-projek pembangunan pada masa hadapan di kawasan yang dipertimbangkan
 • Jarak perjalanan daripada tempat kerja, keperluan pendidikan seperti sekolah, dan kemudahan-kemudahan lain seperti hospital, pengangkutan awam, pasaraya, dll…

Nak Beli Rumah Tapi Takut Tak Mampu! Ni Jawapannya.

5) Apabila membeli sebuah rumah, apakah perkara-perkara yang saya perlu mempertimbangkan?
Dari segi kewangan, anda perlu mempertimbangkan kos tersembunyi seperti:

 • Bayaran pendahuluan
 • Duti setem
 • Yuran guaman
 • Insuran/ Takaful
 • Bayaran faedah progresif
 • Move-in cost, seperti kos pengubahsuaian dan peralatan rumah, bayaran deposit TNB dan Syabas, maintenance fee (sekiranya ada)

6) Berapakah jumlah yang saya perlukan untuk membuat bayaran pendahuluan?

Oleh kerana bank menyediakan margin pembiayaan/ pinjaman rumah sebanyak 90% sahaja bagi rumah pertama dan kedua (70% bagi rumah ketiga), maka seorang pembeli perlu menyediakan minima 10% daripada harga rumah sebagai deposit.
Terdapat juga bank-bank yang menyediakan pinjaman 100% untuk pembeli rumah pertama tetapi penawaran adalah tertakluk kepada tema dan syarat.
Kebanyakan pemaju menawarkan diskaun sebanyak 10% yang juga termasuk bumi diskaun bagi projek-projek baru yang dilancarkan, maka pembeli tidak perlu mengeluarkan deposit atau bayaran pendahuluan yang banyak.

IKLAN

Nak Beli Rumah Tapi Takut Tak Mampu! Ni Jawapannya.

7) Adakah saya perlu mencari seorang ejen hartanah? Di mana saya boleh mencari seorang ejen hartanah?
Tidak perlu. Pemaju hartanah akan menyediakan pegawai/ agen jualan untuk membantu anda. Sekiranya ingin membeli rumah subsale, kebiasaannya ejen dilantik oleh penjual untuk membantu mencari pembeli dan kos ejen adalah ditanggung oleh penjual.
Internet adalah kemudahan yang sangat membantu dalam pembelian dan penjualan hartanah. Terdapat pelbagai website jual beli hartanah yang memudahkan proses pembelian/penjualan rumah. Sebenarnya ejen hartanah yang lebih giat mencari anda.

8) Adakah skor kredit saya memberi kesan kepada keupayaan saya untuk membeli sebuah rumah?
Skor kredit akan memberi kesan kepada keupayaan anda untuk membeli sebuah rumah kerana keputusan skor kredit anda akan menentukan sama ada permohonan pinjaman perumahan anda diluluskan atau tidak.

IKLAN

Pembayaran balik yang konsisten, tiada rekod pinjaman yang mendadak, pekerjaan yang tetap dalam industri yang stabil, akan mempengaruhi skor kredit seseorang.

Nak Beli Rumah Tapi Takut Tak Mampu! Ni Jawapannya.

9) Apakah gadai janji yang perlu diketahui oleh pembeli rumah untuk kali pertama?
Anda perlu mengenal pasti jenis pinjaman perumahan yang sesuai dengan keperluan dan kemampuan anda. Berikut adalah jenis pinjaman perumahan yang perlu diketahui.

 • Term loan – ini adalah jenis pinjaman perumahan yang paling konvensional dan asas. Secara umumnya, untuk pinjaman ini anda akan membuat bayaran ansuran bulanan yang tetap sepanjang tempoh perjanjian.
 • Pinjaman semi flexi dan full flexi – Pinjaman jenis ini lebih flexible berbanding dengan term loan, dimana jika anda ada lebihan dana untuk pembayaran pendahuluan pinjaman anda (advance payment), anda boleh mengurangkan kadar faedah pinjaman dan menjimatkan wang dalam jangka panjang. Perbezaan di antara pinjaman semi dan full flexi adalah semasa pengeluaran lebihan dana yang dibayar. Pinjaman semi flexi akan dikenakan caj penalti manakala pinjaman full flexi tiada penalti dan boleh dilakukan bila-bila masa melalui buku cek atau transfer.
 • Perbankan Islam – mempunyai tujuan yang sama dengan perbankan konvensional melainkan operasinya adalah berlandaskan prinsip Syariah, yang dikenali sebagai Fiqh al-Muamalat (peraturan-peraturan Islam di dalam urus niaga). Prinsip dasar perbankan Islam ialah perkongsian untung dan rugi dan larangan ke atas riba (faedah).
 • Pinjaman perumahan kerajaan – ini adalah untuk kakitangan kerajaan sahaja dan menawarkan kadar faedah yang paling rendah.

10) Apakah kelebihan kewangan kepada pembeli rumah untuk kali pertama?
Terdapat pelbagai kelebihan kewangan buat pembeli rumah yang pertama melalui program-program bantuan seperti

 • Myhome (Private Affordable Ownership Housing Scheme) – subsidi sebanyak RM 30,000 daripada Jabatan Perumahan Negara (JPN)
 • Rumah Selangorku dan RUMAWIP – rumah kawalan harga
 • Pinjaman 100% melalui Skim Rumah Pertamaku, Skim Perumahan Belia
 • Subsidi duti setem untuk pembelian hartanah kurang daripada RM 500,000

11) Komitmen untuk pembelian sebuah rumah adalah begitu tinggi. Adakah fakta ini benar?
Kebiasaannya, semakin besar harga pembelian sesuatu yang diingini, semakin banyak masa yang diperlukan untuk membuat keputusan pembelian. Dan buat ramai, pembelian rumah akan merupakan perbelanjaan terbesar dalam hidup mereka.
Pembelian rumah adalah komitmen yang sangat besar dengan penglibatan jumlah wang yang tinggi serta jangkamasa komitmen yang berpanjangan iaitu pinjaman daripada bank.
Tetapi dengan perancangan yang rapi, memahami dan mengenal pasti kemampuan serta keperluan, komitmen ini akan membawa faedah yang besar kepada masa depan anda.

Nak Beli Rumah Tapi Takut Tak Mampu! Ni Jawapannya.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI