Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu. Program Inkubator Reka Bentuk TIMB3R (DIP), kali ini disokong oleh kerjasama antara 13 pereka tempatan dan 15 pengeluar.

Didorong untuk mengembangkan industri perkayuan dan perabot negara pada skala global, TIMB3R DIP akan menyaksikan para peserta bekerjasama untuk menghasilkan rekaan yang berkualiti tinggi mereka bentuk dan mencipta produk kayu dan perabot buatan Malaysia yang unik dan bernilai tinggi untuk pasaran antarabangsa. Ini akan memuncak dalam pameran Export Furniture Exhibition (EFE) pada tahun 2023.

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu
The kickstart of TIMB3R Design Incubator Programme 2.0

Merasmikan pelancaran yang diadakan di Mandarin Oriental ialah Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC), YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin. Sambil memuji inisiatif itu, beliau mendedahkan, “Eksport perabot secara konsisten menyumbang antara 0.6% dan 0.8% kepada KDNK negara dalam tempoh lima tahun lepas. Di sebalik wabak kini, industri perabot Malaysia telah mencatatkan jualan yang membanggakan dan eksport perabot kayu kini diramalkan meraih lebih RM12.5 bilion daripada RM10.6 bilion yang dicatatkan pada 2020.”

IKLAN

Turut dalam agenda pada hari itu ialah Hackathon, proses pemadanan yang menghubungkan setiap pereka dengan pengeluar yang paling melengkapi konsep reka bentuk mereka. Sebanyak 15 peserta pereka-pengilang telah ditubuhkan. Satu produk—bermula daripada perabot, bahan binaan, lampu dan barang hiasan—akan dihantar oleh setiap peserta pada penghujung proses enam bulan.

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu
TDIP 2.0 Manufacturer & Designer Matching Process #1

Pengerusi Majlis Perkayuan Malaysia (MTC), Hajah Norrida Yusoff, menambah, “DIP TIMB3R tahun lepas menghasilkan pembangunan 14 produk seperti perabot bilik tidur dan ruang tamu, jubin geladak dan pod penyusuan—semuanya akan dipersembahkan di Pameran Perabot Eksport (EFE) 2022 akan datang pada Mac ini di KLCC. Tahun ini, kami teruja untuk melihat apa lagi kumpulan pereka dan pengilang baharu yang akan dibawa ke plat kayu.”

IKLAN
Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu
TDIP 2.0 Speech by Chairman of Malaysian Timber Council, Hajah Norrida Yusoff

Program yang bermula pada 2020 itu dianjurkan bersama oleh MTC, Majlis Perabot Malaysia (MFC) dan Institut Pereka Dalaman Malaysia (MIID). Ia turut disokong oleh Majlis Pengacuan dan Jentera Kayu Malaysia (MWMMJC) dan Persatuan Pengilang Kayu dan Perabot Bumiputera Malaysia (PEKA).

IKLAN

Tonton Video Menarik Di Youtube IMPIANATV (KLIK DI SINI)

Baca Artikel Berkaitan: Tips Bijak Menghias Dengan ‘Black And White’

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI