Se (33)

Barang plastik mahal macam mana pun, pada bahagian luar dasar selain tertera jenama dan yang wajib ada ialah nombor dalam kotak tiga segi macam kitaran tu. Itu bukan menunjukkan berapa kali bahan tersebut telah dikitar. Tapi ia sebagai klasifikasi bahan kimia polimer yang digunakan untuk membuat bekas plastik tersebut.

Apa beza nombor 1 hingga 7 yang tertera di tapak barang plastik tu? adakah nombor lagi banyak lebih bahaya? Seorang pakar kimia Fatimah Salim berkongsi informasi yang lebih jelas dan mudah difahami oleh kita yang bukan orang sains ni. Jom kita baca posting yang disediakan oleh Fatimah

Nak beli kelengkapan dapur jenis plastik berkualiti tapi murah, Boleh beli online dekat sini https://invol.co/cloqny
Maksud Kod Nombor Pada Setiap Barang Plastik, Yang Mana Bahaya?

IKLAN

Bekas berkod No.7 terutamanya yang diperbuat daripada bahan kimia polimer carbonate (PC) boleh membocorkan bisphenol A (BPA) yang mana telah dikaitkan dengan pembesaran prostat dan gangguan sistem peranakan pada bayi dan kanak-kanak, juga kanser payudara, diabetis, kegemukan, penyakit berkaitan jantung.

Bekas berkod resin No.6 pula boleh membocorkan styrene iaitu bahan kimia penyebab kanser (kasinogenik). Ini juga sebab kenapa kini pembungkus polystyrene tidak dibenarkan untuk membungkus makanan, apa lagi untuk makanan panas.

IKLAN

Sebenarnya isu keselamatan barangan plastik ini pada dos yang kita terdedah setiap hari masih lagi menjadi perdebatan. Setakat ini, FDA hanya mengharamkan penggunaan bahan ber BPA dalam produk botol bayi. Yang lain masih lagi dikategorikan sebagai selamat kerana jumlah bahan kimia pemberi risiko yang boleh terbocor dan masuk dalam badan kita (melalui makan, minum, terhidu atau aplikasi pada kulit) adalah sangat sedikit jika dibandingkan dengan pendedahan luar. Dan sistem sistem badan kita mampu mengeluarkannya secara semulajadi.

Usah risau, FDA bukan suka-suka keluarkan keputusan. Ianya dibuat berdasarkan timbang tara beribu kajian klinikal tentang keselamatan barangan plastik ini. Jika pengeluar mengikut garis panduan pembuatan dan kita pula menggunakannya dengan betul, ianya selamat.

IKLAN

Rentetan daripada siaran mengenai lemang kukus dalam bekas plastik, saya kongsikan semula maklumat mengenai Resin…

Posted by Fatimah Salim on Tuesday, May 5, 2020

RUMUSAN:
– Bekas polypropylene (PP) No.5, boleh tahan haba sehingga 120 degree Celsius. Boleh guna untuk mengukus.
– Bekas plastik Nombor 4 pula tahan haba 80-90 degree celsius
– Kotak plastik buah-buahan atau sayuran yang dibeli boleh diguanakan semula

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI