Se (25)

Masakan terhangit? walaupun hanya pada dasar periuk atau kuali sahaja, namun aroma hangit mengganggu selera. Walaupun bahagian hangus telah di asingkan, namun aroma hangit tetap menjejaskan masakkan atau makanan. Terdapat 4 cara mudah dan praktikal untuk hilangkan bau hangit pada makanan

1. CILI KERING
Letakkan beberapa batang cili yang dah dibuang tangkainya dan dibasuh bersih terlebih dahulu dalam periuk. Tutup periuk dan biarkan seketika. Lepas tu keluarkan semula cili tersebut. Kalau takut pedas, buang dulu biji cili tau. Tak ada cili biasa, gantikan dengan cili kering pun boleh.

IKLAN

2. KENTANG
Basuh bersih kentang dan potong kecil. Letakkan dalam periuk dan tutup rapat. Nanti bau hangit tadi akan diserap kentang.

IKLAN

3. DAUN PANDAN
Aroma pandan pembangkit selera. Nak masak nasi biasa kalau diletakkan beberapa helai daun pandan, aromanya sangat wangi. Selain itu juga, pandan sesuai menghilangkan aroma hangit.

IKLAN

4. KEPINGAN ROTI
Asingkan bahagian yang hangus dan letakkan beberapa keping roti pada makanan tidak hangus tadi. Tutupkan bekas makanan tersebut dalam tempoh 15-20 minit untuk memberi peluang roti menyerap aroma hangus tadi

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI