Kelulut adalah salah satu spesis dari keluarga lebah namun ia lebih kecil dan tidak menyengat. Seperti lebah, kelulut juga membentuk koloni sosial yang kompleks. Ia kebiasaanya bersarang pada batang atau tunggul kayu yang telah mati.

Kelulut menghasilkan madu dan propolis yang kaya dengan antioksidan. Berbeza sedikit dari madu yang dihasilkan oleh lebah lain, madu kelulut sedikit masam dan berwarna lebih gelap. Namun faktor rasa dan warnanya bergantung kepada jenis bunga yang di bawa oleh kelulut untuk diproses menjadi madu.

Propolis pula boleh berfungsi sebagai antikulat, antifangus, antibakteria dan antiradang yang biasanya digunakan sebagai bahan aktif dalam kosmetik, krim dan tablet. Propolis dibentuk oleh lebah dengan menggunakan bahan resin atau getah yang diambil daripada pokok.

Propolis mampu merawat ulser dan mencuci buah punggang serta berkesan untuk mencegah pembiakan sel kanser

IKLAN

Khasiat Madu Kelulut Teruji Dan Terbukti Sebagai Agen Merawat Diabetis mellitus, Strok, Hepatitis dan Kanser

Menurut Hamdan Sipon, Pembantu Penyelidikan MARDI Serdang
Antara penyakit yang dilaporkan sembuh melalui kaedah rawatan tradisional menggunakan propolis adalah seperti Diabetis mellitus, Strok, Hepetitis, kanser, hipertensi dan batu karang.

Berdasarkan kajian yang dilakukan di bawah seliaan Prof. Madya Dr. Siti Amrah Sulaiman dari USM menyatakan bahawa madu kelulut mampu menurunkan paras glukos pesakit diabetes dan berkesan untuk mencegah kanser dan gout.

Kajian awal yang dilakukan oleh Pusat Penyeledikan Teknologi Makanan, MARDI menunjukkan Asid Fenilpropanaoik, Asid Protocatechuik dan Asid 4-hidroksifenilasetik adalah di antara bahan utama yang telah berjaya dikenalpasti terkandung di dalam madu kelulut.

IKLAN

Selain itu juga, pengambilan madu kelulut juga dapat membantu seseorang untuk kekal bertenaga sepanjang hari selain meningkatkan metabolisma tubuh

Untuk mengetahui lebih lanjut 21 khasiat madu kelulut [klik sini] 

IKLAN

Khasiat Madu Kelulut Teruji Dan Terbukti Sebagai Agen Merawat Diabetis mellitus, Strok, Hepatitis dan Kanser

Khasiat Madu Kelulut Teruji Dan Terbukti Sebagai Agen Merawat Diabetis mellitus, Strok, Hepatitis dan Kanser

Sumber; https://www.kelulutborneo.com

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI