Pergi pasaraya nak beli pisau. Al Maklumlah, pisau dah tumpul. Nak di asah, sekejap je tahan. Tapi sampai-sampai je kat rak pisau, pening kepala nak pilih pisau. Ada yang kecil, tebal tirus dan sebagainya. Mana satu pisau yang sesuai.

Persoalan nya, bukan pilih ikut warna dan design. Anda perlu pastikan kegunaannya. Ini disebabkan, bentuk pisau mempengaruhi cara penggunaan. Jadi, sebelum beli pisa, pastikan apakah kegunaan pisau tersebut. Antara pisau-pisau yang terdapat di dunia ni adalah seperti dalam gambarajah yang tertera di bawah ini.

Chef Knife
Antara jenis pisau yang kerap dan banyak digunakan. Mempunyai panjang antara 8-10 cm, ia digunakan untuk memotong sayur, menghiris daging, mencincang dan sebagainya. Kiranya pisau ni serba guna lah.

Paring atau slicing knife
Saiznya memang kecil untuk memudahkan anda menggenggam hulu pisau dan memudahkan proses mengupas. Saiznya yang kecil juga memudahkan anda mengawal ketebalan kulit buah atau sayur yang hendak dikupas.

IKLAN

Untuk dapatkan hasil potongan bawang yang nipis dan cantik, Boleh gunakan pisau paring ni. Tapi sebaiknya anda asingkan kegunaannya. Air bawang mampu menumpulkan pisau.

Boning knife
Ujung boning knife sedikit lebar. Pisau ini digunakan untuk untuk memotong ayam dari tulangnya. Macam orang yang nak buat chicken chop, satay tu, pisau ni sesuai. Bentuknya yang ramping memudahkan tugas-tugas mengasingkan daging dari tulangnya

IKLAN

Meat cleaver atau pisau daging
Pisau ini jenis berat. ia digunakan untuk memotong daging. Kebanyakan masyarakat cina lebih gemar gunakan pisau ni. Sebab tu, ada juga yang panggil piasu ini sebagai Chinese Chef’s Knife. Bahagian pisau yang paling berat adalah pada penampangnya yang tebal. Ia kebiasaannya digunakan untuk tugas-tugas berat seperti mencincang, Memotong sayur dalam kuantiti yang berat, memotong sayur yang keras, menghancurkan bawang putih dan sebagainya.

Fillet knife
Bentuknya seakan boning knife. Tapi hujungnya tirus. Ia dikhususkan untuk buat fillet ikan sahaja.

IKLAN

Bread knife
Kalau nak potong roti gunakan pisau biasa akan meninggalkan kesan yang tidak menarik. Silap-silap, boleh kemek terus. Tekstur roti sedikit kasar. jadi, untuk potong roti anda perlukan pisau bergerigi macma gergaji tu. Baru lah potongan cantik.