Dill merupakan tumbuhan herba biennial yang mencecah ketinggian sehingga dua ke empat kaki dan ia mempunyai struktur daun yang menarik.  Memiliki daun berbulu bewarna biru kehijaun dengan  batang berongga jalur hijau dan putih, Dill menjadi tumbuhan yang indah dan mempesonakan. Pada musim panas hinggalah ke musim luruh, Dill akan menghasilkan bunga kecil yang mekar berwarna kuning kehijauan. Biji benih Dill memiliki ciri-ciri seperti  rata, bujur dan berwarna coklat terang.

Dill juga menjadi tumbuhan herba yang mudah dijaga setiap tahun malah menambah kegembiraan penggemar penghias laman menanam tanaman ini, kerana ianya cantik dan mampu menarik perhatian serangga seperti lebah dan rama-rama untuk ‘bermain’ di sekitar taman tersebut. Tidak hanya lebah dan rama-rama, Dill turut menarik perhatian serangga-serangga baik lainnya seperti ladybugs, lacewings dan hoverflies.

 

KUASA PENYEMBUHAN YANG MENAKJUBKAN

Penggunaan Dill kepada manusia tidak hanya dijadikan sebagai elemen dekor di landskap ataupun bahan penyedap makanan. Di dalam bidang perubatan sendiri, tumbuhan ini telah menyumbang banyak manfaat dan kebaikan untuk menyembuhkan penyakit. Antara penyakit yang berjaya disembuhkan menerusi Dill ialah insomnia, diarhea, gangguan menstruasi, kanser, disentri, sedu dan gangguan pernafasan. Selain dari itu, Dill turut mempunyai kesan kebaikan ke atas penjagaan mulut, meningkatkan sistem imun yang mana melindungi seseorang dari kecacatan, membantu menentang arthiritis serta dapat mengurangkan lebihan gas yang boleh mengakibatkan ‘carminative’ .

IKLAN

Malah, dunia perubatan telah melakukan penerokaan terhadap kompaun-kompaun organik di dalam tumbuhan tersebut dan menemui beberapa sumber penting kepada manusia seperti  Monoterpenes yang boleh menghasilkan limonene, carvone dan anethofuran manakala  flavonoids yang memberikan vicenin dan kaempferol, mineral,  asid amino, besi folat, mangan dan tidak ketinggalan vitamin A dan C.

Kenali English Herbs; Daun Dill Berkesan Bantu Masalah Imsonia

IKLAN

MUDAH DI TANAM DAN DI JAGA

Tergolong di dalam keluarga tumbuhan lobak atau secara saintifiknya Apiaceae, ia harus ditanam di dalam kawasan yang bersaliran baik dan kondisi tanahnya harus sedikit berasid. Pemindahan tanaman ini tidak mudah oleh itu teknik terbaik adalah menyemai benih terus ke dalam tanah.  Tentukan kedalaman benih di dalam satu lubang yang  sedalam ¼  inci antara  jarak dua kaki. Apabila benih telah mula membesar setinggi dua inci, penggunaan pemancang membolehkan mereka dapat membesar sehingga 10 – 12 inci. Selain itu, periksa permukaan tanah. Pastikan tanah tanaman Dill bebas dari rumpai dan kelembapan yang tinggi.

IKLAN

Tumbuhan ini juga tidak memerlukan penggunaan baja yang kerap. Dill yang ditanam di dalam pasu bunga indoor ataupun outdoor, mencukupi menggunakan baja cecair yang separa kuat dalam empat hingga ke enam minggu.

Memandangkan Dill tumbuhan yang mudah ditanam dan dijaga, membesarkan ia secara indoor dapat dilakukan dengan senang. Hanya pastikan ia ditempatkan pada ruang yang menerima cahaya matahari secukupnya selama  lima ke enam jam manakala untuk penggunaan cahaya lampu fluorescent pula,  Dill harus didedahkan dengan cahaya tersebut berterusan selama 12 jam. Bekas yang digunakan untuk menanam tumbuhan ini sebaik-baiknya mempunyai kedalaman yang sempurna dan mempunyai lubang pada bahagian bawah untuk tujuan saliran air yang baik.

Menariknya mengenai tumbuhan ini, apabila ia ditanam secara indoor, Dill akan menjadi lebih tinggi dan kurus berbanding tumbuhan ini di tanam secara outdoor dek kerana impak pencahayaan yang diterima lebih rendah. Penanaman secara outdoor yang menggunakan pasu mahupun hidroponik, ia harus disemai pada pasu kekal. Setiap satu pasu boleh menggunakan lapan sehingga 20 biji benih dalam satu semaian.

Kenali English Herbs; Daun Dill Berkesan Bantu Masalah Imsonia Kenali English Herbs; Daun Dill Berkesan Bantu Masalah Imsonia Kenali English Herbs; Daun Dill Berkesan Bantu Masalah Imsonia

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI