Kembali Di Rumah? Teknik Jimat Tenaga Dan Penggunaan Air. Bagaimana anda boleh menjimat dengan memahami peralatan rumah anda dengan lebih baik untuk mengurangkan bil air dan elektrik sambil meningkatkan kualiti hidup! Lebih jimat dan harmoni.

Dengan peningkatan kes COVID-19 sejak kebelakangan ini, majoriti rakyat Malaysia telah kembali bekerja dari rumah atau belajar dari rumah sebagai langkah pencegahan untuk (sekali lagi!) mengekang penularan virus. Dalam usaha mengurangkan risiko jangkitan, ramai yang telah menjadikan rumah bukan sahaja sebagai tempat untuk bersama dengan orang tersayang, tetapi juga sebagai tempat kerja dan bilik darjah bagi mereka yang bekerja dan belajar dari rumah atau hanya menuju ke pejabat dan sekolah mengikut jadual.

Terdapat banyak kelebihan bekerja atau belajar dari rumah termasuk pengurangan masa perjalanan ulang-alik yang langsung dapat menambahkan masa untuk menikmati detik-detik bermakna bersama keluarga. Walau bagaimanapun, salah satu kekurangan apabila berada di rumah untuk tempoh masa yang lama adalah masalah bil air dan elektrik yang lebih tinggi akibat peningkatan penggunaan peralatan elektrik. Menurut Tenaga Nasional Berhad, peralatan elektrik dengan sistem penyejukan seperti peti sejuk, penghawa dingin dan penapis air adalah antara punca peningkatan bil elektrik, manakala penggunaan air turut meningkat untuk menjalankan rutin harian seperti membersih dan memasak waktu berada di rumah.

Memandangkan keadaan semasa yang memaksa kita bekerja atau belajar dari rumah selagi jumlah kes tidak berkurangan, sudah tiba masanya untuk kita memeriksa peralatan rumah yang menyebabkan penggunaan air dan tenaga yang banyak lalu mengambil beberapa langkah mudah untuk mengurangkan perbelanjaan bil setiap bulan sambil meningkatkan kualiti persekitaran rumah kita!

Nak Jimat Bil Elektrik Dan Air, Selalu Selengara Perkakas Di Rumah
Periksa dan bersihkan peralatan rumah yang mempunyai sistem penyejukan dengan kerap untuk mengekalkan kecekapan tenaga.

1. Periksa peralatan rumah yang mempunyai fungsi penyejukan dan pertimbangkan peralihan kepada pilihan yang menjimatkan tenaga!

Peralatan lama memerlukan lebih banyak tenaga untuk berfungsi berbanding yang baru, terutamanya peralatan dengan sistem penyejukan seperti penghawa dingin dan peti sejuk yang menggunakan kuasa paling banyak. Sememangnya, ini menyumbang kepada bil elektrik yang lebih tinggi. Anda boleh mempertimbangkan untuk menggantikan peralatan penyejuk lama anda dengan peralatan yang diperakui Energy Star. Perakuan oleh Suruhanjaya Tenaga ini adalah khas untuk pengeluar peralatan elektrik yang mematuhi piawaian ujian prestasi tenaga. Menggantikan peralatan lama mungkin mahal pada mulanya, tetapi ia akan memberi banyak manfaat jangka masa panjang dengan mengurangkan penggunaan elektrik dan jejak karbon daripada penjanaan elektrik. Jika anda sudah menggunakan peralatan yang diperakui Energy Star (atau lebih suka untuk mengguna peralatan lama), anda disyorkan untuk membersihkan peralatan dengan kerap untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan memanjangkan jangka hayat produk kerana penapis yang kotor dalam penghawa dingin atau peti sejuk yang terlalu padat akan menghalang aliran udara dan membebankan peralatan untuk mengekalkan suhu.

IKLAN
Nak Jimat Bil Elektrik Dan Air, Selalu Selengara Perkakas Di Rumah
Memasang penapis air POE membantu mengelakkan kerosakan pada peralatan rumah sambil memastikan aliran air bersih untuk rumah anda.

2. Periksa kecekapan penapis air lama dan pertimbangkan untuk memasang penapis titik masuk utama untuk kediaman anda

Apabila bercakap tentang penapis air untuk rumah, ramai yang mengaitkannya dengan penapis air atas meja atau bawah sinki yang menapis kekotoran untuk air minuman yang lebih bersih. Selain daripada dua jenis penapis air ini, penapis air jimat tenaga titik masuk utama (POE) boleh juga dipasangkan di saluran paip utama yang membekalkan air ke rumah anda. Jika anda sudah mempunyai penapis air di rumah, adalah digalakkan untuk menjalankan pemeriksaan berkala dengan pembekal perkhidmatan anda untuk memastikan penapis tersebut berfungsi dengan baik dan gantikan model penapis air yang lama dengan model jimat tenaga yang baru apabila sudah tiba masanya. Menurut Encik Koo Zao Cheong, Pengurus Pembangunan Perniagaan Serantau Waterco Malaysia (syarikat penyedia penyelesaian sehenti yang terkemuka untuk persekitaran air yang selamat dan sihat), memasang penapis air POE akan membawa banyak faedah untuk kediaman anda dan merupakan salah satu penyelesaian terbaik kepada pembaziran air dan penggunaan tenaga yang tinggi.

“Kotoran, habuk, pasir dan bahan cemar lain daripada air yang tidak ditapis akan menghasilkan sedimen yang boleh merosakkan peralatan seperti mesin basuh, pemanas air dan mesin basuh pinggan mangkuk. Apabila air tidak ditapis dengan betul sebelum mengalir ke dalam peralatan ini, sedimen akan meningkatkan penggunaan tenaga untuk peralatan kerana lebih banyak kuasa diperlukan untuk peralatan untuk berfungsi secara optimum. Dengan penapis air POE, ia boleh menghalang pembentukan sedimen sekaligus memanjangkan jangka hayat dan memelihara kecekapan tenaga peralatan rumah,” jelas Encik Koo.

IKLAN
Nak Jimat Bil Elektrik Dan Air, Selalu Selengara Perkakas Di Rumah
Betulkan kebocoran dan pasangkan lekapan aliran rendah untuk peralatan di dapur dan bilik mandi untuk mengurangkan pembaziran air.

3. Jangan lupa lekapan bilik mandi dan dapur anda!

Anda mungkin perasan titisan air dari paip bilik mandi dan dapur anda. Dengan membetulkan kebocoran ini, anda boleh menjimatkan air yang banyak setiap hari! Selain membetulkan paip air yang menitis, anda juga boleh memeriksa sama ada paip dan kepala pancuran mandian anda dilengkapi dengan lekapan jimat air. Berbanding dengan lekapan lama, lekapan bilik mandi yang lebih baru seperti tandas, kepala pancuran mandian dan paip dengan ciri aliran rendah direka untuk kecekapan air berbanding model lama dan boleh menjimatkan ratusan gelen sebulan. Pertimbangkanlah untuk memasang kepala pancuran mandian aliran rendah dan tambahkan pengudaraan pada paip jika lekapan anda adalah model lama untuk memastikan tekanan air yang baik sambil mengurangkan pembaziran air.

Nak Jimat Bil Elektrik Dan Air, Selalu Selengara Perkakas Di Rumah
Tukar mentol pijar dengan mentol LED untuk mengurangkan penggunaan tenaga.

4. Menggantikan mentol lampu lama dengan mentol lampu LED

IKLAN

Apabila kita berada di rumah buat waktu yang lama, sudah pastu lampu akan selalu dipasang. Mentol lampu yang anda gunakan boleh menjadi penyumbang utama kepada bil elektrik anda. Salah satu cara untuk menjimat tenaga adalah dengan menggantikan mentol pijar kepada mentol LED kerana mentol LED

menggunakan 25-80% kurang elektrik berbanding dengan mentol pijar. Jika anda masih menggunakan mentol pijar, pertimbangkan untuk bertukar kepada mentol LED untuk penjimatan tenaga dan jangka hayat yang lebih lama.

Sama ada anda memilih untuk membaiki peralatan lama atau menggantikannya dengan produk yang lebih canggih dengan ciri cekap tenaga, ianya penting untuk kerap memeriksa peralatan anda demi pengurusan penggunaan air dan elektrik yang lebih efisien sambil memanjangkan jangka hayat peralatan. Ini bukan sahaja bermanfaat untuk kediaman dan kualiti hidup kita, ia juga dapat menghasilkan impak positif untuk alam sekitar kita.

Jangan lupa Follow, Like & Share : Facebook IMPIANA, Instagram IMPIANAMY, Youtube IMPIANA TV, Tiktok IMPIANAMY

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI