Kucing merupakan sejenis haiwan peliharaan atau liar yang merupakan antara haiwan yang istimewa disisi agama Islam kerana ia merupakan haiwan peliharaan Nabi Muhammad SAW yang amat disayangi.

Ramai juga yang masih merasa takut untuk memelihara kucing kerana dikhuatiri membawa keburukan dalam kesihatan. Akan tetapi, semua makhluk yang diciptakan Allah di muka bumi ini tentunya mempunyai kegunaannya masing-masing sama seperti halnya dengan kucing.

Dan menurut perkongsian dari laman Facebook Public Health Malaysia ini, ternyata kucing mampu memberi banyak kesan yang positif kepada manusia.

Berita baik untuk pencinta kucing!

IKLAN

Kajian yang yang dilakukan kepada lebih 4000 individu selama tempoh 10 tahun menemui,

Pemilik kucing mempunyai 30% risiko yang lebih rendah untuk mendapat penyakit jantung dan strok berbanding individu yang tidak membela kucing.

IKLAN

Penjelasan disebalik penemuan kajian ini adalah berkaitan dengan pengurangan gejala stress dan kebimbangan serta kawalan tekanan darah yang lebih baik. Individu yang membela kucing juga kurang rasa keseorangan dan mempunyai mood yang lebih baik.

Kucing adalah haiwan peliharaan yang setia dan manja. Jika anda tidak mempunyai kucing, menonton video kucing di internet juga telah terbukti dapat meningkatkan tenaga dan menjana emosi yang positif!

IKLAN

Kelebihan Dan Manfaat Membela Kucing Yang Ramai Tidak Tahu

Rujukan :
Qureshi, Adnan I et al. “Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study.” Journal of vascular and interventional neurology vol. 2,1 (2009): 132-5.

SUMBER : Public Health Malaysia

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI