Umat Islam menarik nafas lega apabila kerajaan mengumumkan tiada lagi penjarakan sosial di dalam melakukan ibadah di masjid. Seperti mana kita tahu bulan ini ramai yang mengambil kesempatan untuk menunaikan ibadah tarawih di masjid gara-gara 2 tahun tidak dapat melakukan ibadah ini beramai-ramai. IMPIANA tertarik dengan sebuah masjid yang terletak di negeri Perak iaitu Masjid Al-Badr di Pulau Pangkor dengan kaligrafi 1000 selawat ini.

Kaligrafi 1000 Selawat Jadi Tarikan Di Masjid Al Bard, Pangkor

Lakaran seni khat bait-bait ayat suci al-Quran pelbagai bentuk menggambarkan kehalusan, keindahan ilmu dan khazanah Allah SWT. Ayat suci ini sebagai kalamullah diturunkan kepada Nabi Muhamad SAW mengandungi mukjizat untuk panduan umat-Nya.

Selain ditulis di dalam kitab atau buku untuk dibaca, ia diperluaskan dalam bentuk kaligrafi pada bangunan, seramik, kaca, ukiran kayu, logam dan lain-lain bahan.

Kaligrafi 1000 Selawat Jadi Tarikan Di Masjid Al Bard, Pangkor

IKLAN

Menariknya, seni khat ini memberi pesona sesebuah bangunan seperti masjid dengan ukiran ayat suci menambah seri hiasan dalamannya sekali gus mengangkat keagungan Islam.

Banyak masjid di seluruh dunia diperindahkan pada dinding, mimbar, mihrab, menara, dewan solat, kubah dan lain-lain sudut dengan hiasan kaligrafi.

Tidak terkecuali masjid di Malaysia. Antaranya, Masjid Al-Badr di Pulau Pangkor, Perak dibina pada 2014, dipenuhi dengan hiasan kaligrafi khat tulisan 1,000 selawat.

IKLAN

Masjid Al-Badr dikenali dengan nama Masjid Seribu Selawat. Segala pembinaan, hiasan dalamannya dan kaligrafi dihasilkan membawa motif yang menjadi simbolik kepada negeri itu.

Penyalinan kaligrafi ayat al-Quran di dinding bangunan adalah sebahagian usaha memastikan kalam-Nya terus dihidupkan dan tidak terhad kepada bahan bercetak sahaja. Usaha itu bertujuan menterjemahkan makna al-Quran melalui binaan yang indah sebagai sebahagian daripada dakwah seni.

IKLAN

Kaligrafi 1000 Selawat Jadi Tarikan Di Masjid Al Bard, Pangkor

Kesenian kaligrafi 1000 selawat seperti inilah perlu kita nikmati selagi berpeluang untuk melihat hasil tangan yang di buat pada setiap penjuru Masjid ini.

Jangan lupa Follow, Like & Share : Facebook IMPIANA, Instagram IMPIANAMY, Youtube IMPIANA TV, Tiktok IMPIANAMY

Artikel Berikut: Kelebihan Menggunakan Cuka Putih Dalam Cucian Pakaian

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI