Dalam era pembangunan yang pesat ini, semakin ramai warga bandar yang terpaksa memilih untuk mendiami kediaman bertingkat seperti apartment dan pangsapuri. Jarang sekali dapat merasai kehijauan rumput dan keempukan tanah. Tambahan pula, hutan konkrit yang mengelilingi sekitar kota boleh menambahkan stress dan pencemaran. Oleh kerana itu, setiap ruangan yang ada haruslah dimanfaatkan dengan baik oleh penghuni. Balkoni ataupun berandah merupakan salah satu ruang yang boleh anda variasi kan penggunaannya. Selain boleh digunakan untuk menyidai jemuran, ruang balkoni juga boleh dijadikan sebagai tempat untuk menghilangkan stress dan tempat seisi keluarga bersantai pada hujung minggu yang nyaman.

Sama ada anda mempunyai balkoni yang luas, mahupun balkoni dengan kawasan yang terhad, sudah tentu anda mahukan ruang tersebut sentiasa rapi dan cosy. Tentukan terlebih dahulu konsep apa yang ingin anda ketengahkan. Ambil kira keluasan dan cara penggunaan agar bersesuaian dengan perabot dan perhiasan yang dibeli. Pelbagai tema boleh dipilih bagi mendapatkan balkoni yang cantik termasuklah variasi dari konsep moden, kontemporari dan tropikal. Dinding yang kosong boleh dihias dengan tanaman pokok kecil atau tumbuhan menjalar yang sekaligus akan membuatkan balkoni anda lebih menarik. Ia juga akan menyerlahkan lagi kehijauan dan memeberikan rasa yang menyegarkan.

Banyak lagi langkah-langkah yang boleh anda ikuti demi menjadikan balkoni anda sebuah ruang santai yang sentisa ‘hidup’ dan ceria, seperti ;

TAMAN BALKONI

Tiada apa yang lebih menyenangkan daripada tumbuhan hijau yang subur dan segar selepas seharian meluangkan masa didalam pejabat. Tanaman hijau memberikan udara dan pemandangan yang mengasyikkan. Selain itu, tumbuhan hijau juga dapat mempengaruhi suhu kediaman anda menjadi lebih sejuk dan nyaman. Anda juga dapat memanfaatkan ruangan ini menjadi kebun mini dengan menanam sayur-sayuran untuk kegunaan memasak. Herba dan rempah yang berasal dari iklim tropika Malaysia juga memang mudah untuk hidup, walaupun dengan penjagaan yang minima.

Ini Yang Anda Perlu Untuk Jadikan Balkoni Tempat Kegemaran Seisi Keluarga

IKLAN

Ini Yang Anda Perlu Untuk Jadikan Balkoni Tempat Kegemaran Seisi Keluarga

LANTAI BARU

Jika balkoni anda terasa suram dan hambar, anda boleh pertimbangkan untuk menukar lantainya. Pendedahan kepada cahaya matahari, hujan dan kelembapan boleh menyebabkan lantai balkoni lebih cepat haus dan buruk berbanding lantai didalam rumah. Pencemaran udara juga sedikit sebanyak menyumbang kepada pemudaran warna jubin diluar. Jadi dengan menukar kemasan lantai, balkoni akan mempunyai wajah baru yang lebih segar dan menarik. Lantai kayu sesuai untuk mereka yang meminati gaya kontemporari, dan rumput sintetik pula untuk material yang tahan lasak tanpa perlu penyelenggaraan yang kerap. Pelbagai pilihan terdapat dipasaran, dan yang pasti, lantai dapat menambah karakter sesuatu ruang. Jadi jangan takut untuk bereksperimentasi dengan warna dan corak yang terang atau abstrak.

Ini Yang Anda Perlu Untuk Jadikan Balkoni Tempat Kegemaran Seisi Keluarga

IKLAN

Ini Yang Anda Perlu Untuk Jadikan Balkoni Tempat Kegemaran Seisi Keluarga

ITEM DIY

Untuk peminat DIY, tidak ada yang lebih memuaskan daripada menambah sentuhan peribadi anda sendiri untuk membuat ruangan tampak persis perwatakan tuan empunya. Walaupun sesetengah projek DIY akan memakan masa yang sedikit panjang, tetapi aktiviti ini sangat kos efektif dan menjimatkan.  Anda boleh luangkan hujung minggu dengan membina rak untuk pasu bunga atau tempat duduk daripada kayu palet sebagai aksesori di balkoni. Ia amat versatile, mudah untuk diubahsuai mengikut kesesuaian atau kehendak dan yang paling penting, murah.

IKLAN

 

Ini Yang Anda Perlu Untuk Jadikan Balkoni Tempat Kegemaran Seisi Keluarga

Ini Yang Anda Perlu Untuk Jadikan Balkoni Tempat Kegemaran Seisi Keluarga

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI