Memiliki sebuah kolam ikan sudah pasti keperluan penyelenggaraanya yang membeban terbayang di fikiran anda. namun tidak bagi remaja yang berusia 19 tahun ini. Kolam yang dibina tidak perlu penyelenggaraan major selama dua tahun. nak tahu apa rahsianya?

 

Ini Rahsia Remaja 19 Tahun Bina Kolam Tanpa Perlu Cuci Selama 2 Tahun

 

“Saya telah membina kolam pertama yang terletak di bahagian hadapan sudut kediaman ini ketika saya berusia 15 tahun. Ianya berlaku apabila air terjun yang dibina perlu dimusnahkan dek menjadi sarang ular hingga perlu memanggil bomba untuk mengeluarkannya. Dari situ, bermulalah minat saya untuk membina semula kolam ikan sebagai hiasan penyeri kediaman ini,” jelas remaja yang lebih mesra dipanggil Vinosh. Minat yang amat mendalam didorong semangat ingin tahu terhadap ekosistem sesebuah kolam membuatkan Vinosh berusaha melakukan beberapa pencarian dan kajian.

Mengenali sifat ikan, pemilihan vegitasi yang bersesuaian dan keperluan sokongan yang lainnya menyebabkan Vinosh lebih memahami apa yang diperlukan dalam membina sebuah kolam. Sehinggalah tiba kepada pemilihan komponen utama iaitu pam. Pam yang bakal digunakan berperanan menjamin kualiti air agar sebarang hidupan akuatik yang bakal mendiami kolamnya hidup secara lestari. “Pemilihan dilakukan dengan teliti untuk mengelakkan apa yang dibelanjakan tidak sia-sia. Satu demi satu produk saya kaji dalam semua aspek untuk menjamin kepentingan sistem kolam yang bakal saya bina. Lantaran itu, kajian dan keperluan yang telah saya tetapkan amat selari dengan sistem Oase yang di tawarkan oleh Glomedic,” Tambah Vinosh dengan yakin.

IKLAN

Kolam pertama yang dibina telah menggunakan sistem tapisan Biotec 5.1. Sistem penapis dari jenis ini dilengkapi dengan sistem sokongan penuh untuk membekalkan oksigen untuk kolam berskala kecil di samping berupaya melakukan proses nutrifikasi dan nitrifikasi apabila sumber nitrat berlebihan di dalam air. Untuk pam, ia telah menggunakan Aquamax Eco Premium 6000 dan disokong dengan UV Clarifier dari jenis Bitron 36 dan Aerator AquaOxy 200 untuk memastikan kualiti airnya sentiasa dalam keadaan baik.
Set sistem lengkap untuk kolam mini Vinosh kini telah mencapai usia lebih dua tahun dan sepanjang itu juga tiada keperluan untuk mengosongkan kolam untuk tujuan penyelenggaraan. “Apa yang saya perlu lakukan hanyalah mencuci sistem tangki utama (backwash) dan menambah kuantiti air jika perlu untuk memastikan aras air sentiasa mencukupi,” terang Vinosh lagi.

 

Ini Rahsia Remaja 19 Tahun Bina Kolam Tanpa Perlu Cuci Selama 2 Tahun

 

IKLAN

 

Yakin dengan produk yang disediakan Glomedic, keluarga Vinosh berhasrat untuk memiliki sebuah lagi kolam untuk menempatkan ikan-ikan koi nya yang semakin membesar. Lantaran sekali lagi, Glomedic diberi kepercayaan untuk membekalkan segala keperluan yang telah disenaraikan oleh Vinosh untuk membina kolam ikannya yang baru.

Namun kali ini sedikit berbeza, kolam yang bakal dibina berskala besar. Oleh itu, Vinosh telah mendapatkan khidmat dari Glomedic untuk melakukan tugas-tugas earth work. Selesai tugas-tugas menggali kolam mengikut reka bentuk yang telah di tetapkan, Vinosh mula membina kemasan di sekeliling kolam dan dinding air terjun yang diidamkan.

Untuk kolam ini, Glomedic telah membekalkan sistem tapisan Biotec screenmatic 36 yang dilengkapi dengan ScreenMatic untuk menapis bendasing dalam tujuan memudahkan penyelenggaraan, pam berkapasiti 15 hingga180 watt memandangkan kolam ini bakal menjadi habitat kepada ikan koi kesayangan Vinosh. Kualiti air perlu di tahap optimum bagi mengelak masalah dan penyakit. Oleh itu, sistem kolam ini dibantu oleh UV clarifier Britron 110, Aerator AquaOxy 480 dan Skimmer Aquaskim 20. Semua sistem yang dibekalkan dilengkapi dengan buku panduan sebagai kemudahan kepada Vinosh untuk menyambungkan setiap komponen yang digunakan.

IKLAN

 

Ini Rahsia Remaja 19 Tahun Bina Kolam Tanpa Perlu Cuci Selama 2 Tahun

 

Untuk memastikan aliran air di kawasan air terjun dalam keadaan baik, Vinosh telah menggunakan Filtoclear 6000. Ia dilengkapi dengan pam dan UVC bagi memastikan dinding atau batuan di kawasan air terjun tidak mudah berlumut. Hal ini perlu, kerana reka bentuk yang dihasilkan oleh Vinosh terdiri daripada bongkah-bongkah batuan semula jadi yang disusun secara bertingkat dan sedikit sukar untuk dicapai bagi tujuan penyelenggaraan. “Setelah lima bulan kolam baru dibina, ikan koi tidak pernah langsung mengalami sebarang masalah atau penyakit. Tambahan lagi ia lebih cepat membesar. Ini menunjukkan habitat yang saya bina amat ideal untuk tumbesaran ikan koi saya,” tambah Vinosh sambil tersenyum puas.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI