Menanam sayur-sayuran sendiri sememangnya amat lah digalakkan kerana ia bebas daripada bahan kimia yang berlebihan sepertimana yang terdapat di pasaran. Sebenarnya tidak susah untuk menjaga pokok sayuran yang ditanam sendiri dari segi pembajaan dan serangan serangga perosak. Dalam masa yang sama tidak dinafikan serangga perosak akan hinggap dan memakan sayur-sayuran anda. Ini panduan dan langkah mudah untuk menghindar serangan serangga perosak tanpa menggunakan racun serangga.

  1. Jika anda menanam sayuran di dalam pasu atau bekas tanaman, tidak digalakkan meletakkan pasu tersebut terus ke atas tanah. Ini boleh menyumbang kepada risiko serangga perosak. Terutama kepada tanaman yang baru bercambah. Bagi mengelakkan keadaan ini, letakkan alas kepada pasu seperti bekas telur. Cara ini dapat mengurangkan gangguan atau serangan serangga pada tanaman.

 

IKLAN
  1. Anda boleh hasilkan bahan mencegah serangga perosak secara home made dan alami. Taburkan serbuk cili di sekeliling tanaman sayur anda. Ia dapat menghalang kehadiran semut dan ulat daripada merosakkan bahagian akar atau batang tanaman.

 

IKLAN
IKLAN
  1. Di samping itu, anda boleh menyediakan sabun serangga (insect soap) dengan cara mudah dan berkesan. Ia juga bertujuan bagi mencegah kehadiran serangga ini dari merosakkan edible garden. Campurkan tiga titis sabun pencuci pinggan ke dalam air. Kemudian campurkan satu sudu minyak masak ke dalam bancuhan tadi. Masukkan ke dalam botol penyembur. Sembur pada batang pokok sehingga basah. Elakkan menyembur pada bunga atau daun tanaman.

 

  1. Bagi anda yang memiliki haiwan peliharaan seperti kucing dan arnab, memasang pagar amat digalakkan kerana ia menjadi elemen pemisah antara edible garden dan kawasan lain di kediaman. Cara ini lebih sesuai untuk mengelakkan gangguan haiwan yang lebih besar. Dengan ini tanaman sayuran anda dapat membesar lebih sempurna.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI