Menurut kajian yang telah dilakukan di seluruh dunia, lebih 50% penduduk dunia mengalami masalah sakit tulang belakang. Kebanyakkanya berpunca daripada reka bentuk kerusi yang salah. Disamping itu juga, gaya hidup atau cara duduk tutu mempengaruhi masalah ganguan tulang belakang.

Ini Ciri-Ciri Sebuah Kerusi Ideal Untuk Tulang Belakang

Berikut antara kriteria di perlukan untuk sebuah kerusi yang bagus dan baik:

IKLAN

KETINGGIAN KERUSI
Tiada ketinggian khusus yang ditentukan dalam design sesebuah kerusi. Namun yang menjadi keutamaan, kerusi tersebut haruslah boleh dilaras untuk memastikan lutut berada dalam kedudukan 90 darjah ketika duduk. Sebab itu ketinggian kerusi tidak ditetapkan kerana tinggi setiap orang berbeza

TEMPAT DUDUK (SEAT PAN)
Dicadangkan kelebaran tempat duduk bagi sesebuah kerusi yang sesuai adalah 16.5″ dan 14-18.5″ bagi kerusi boleh laras. Namun untuk ketebalan span yang melembutkan posture kerusi supaya ia sedap didiuk adalah antara 1.5-2 ini memadai. Terlalu tebal span adakalanya boleh menggangu postur duduk.

IKLAN

ARMRESTS
Amrest bertujuan Untuk memberi sokongan tambahan kepda postur badan ketika duduk mahunpun untuk bangun. Armrest perlu direka penuh dan mempunyai sokong yang bercantum dengan bahagian tempat duduk.

IKLAN
Ini Ciri-Ciri Sebuah Kerusi Ideal Untuk Tulang Belakang
sumber http://www.extrarace.com

Sumber: http://ergo.human.cornell.edu

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI