Setiap orang punya rumah impian. Namun, atas dasar dan keterbatasan tertentu membuatkan beberapa impian tidak dapat direalisasikan. Seperti yang dilakukan oleh En. Amiruddin Bojot Othman Raget Memiliki sebuah kediaman lengkap dengan landskap yang menghijau menjadi idaman sejak dahulu lagi. Namun, apakan daya. Kediaman yang dimiliki merupakan sebuah rumah teres lot tengah yang mempunyai ruang yang amat terhad.

namun, itu tidak menyebabkan cita-cita en Amiruddin terpadam begitu sahaja. Keinginanya terus membara. Selepas melihat sekeping canopy yang bertakung air, En. Amiruddin mendapat ilham untuk mereka bentuk sebuah kolam cetek di atas lantai yang berturap. Ini cara-cara yang dilakukan En. Aminuddin untuk membina kolam ikan idamanya.

CARA BUAT KOLAM IKAN DIY

1. Bata tu dibersihkan dengan berus dawai untuk kurang kan permukaan tajam yang halus.

2. Untuk lavel 1, Susun bata tu ikut bentuk yg kita mahukan. Sebaiknya, jangan banyak selekoh macam pulau. Ia akan menyebakan kesukaran untuk membentuk lay out canvas. Bata yang Lavel 1 tak perlu di gam pada lantai. ia akan menyebabkan permukan jubin rosak.

3. Lupa nak bagi tahu gam tu beli dekat hardware. Sebiji macam gam silikon untuk atap zink yang guna gun. Tapi cakap kat kedai tu, nak yang kuat dan boleh lekat pada permukaan batu atau simen.

4. Untuk bata lavel 2, letakan gam diatas bata lavel 1 kemudian baru letakan bata lavel 2. Susun sehingga penuh lavel 2.

5. Lay out canvas. Gunakan canvas yang tebal. Canvas ni boleh di dapati di kedai hardware. Saya beli yang dijual ikut meter.

6. Hati-hati bentang canvas. Jangan paksa. Jika tidak, ia akan memudahkan camvas terkoyak atau bocor. Bila kedudukan canvas telah tetap seperti yang dimahukan, Gam kan hujung canvas pada bata level 2

7. Bila dah letakkan gam pada canvas, letakkan juga gam padabatu yang akan ditindih pada lavel 3.

SISTEM TAPISAN DAN PAM

1. Beli pam motor akuariuma yang berharga RM 50++. Nak beli yg mahal lagi elok keran ia lagi kuat kerana tekananya lagi tinggi . Secara tidak langsung, ia akan menyebabkan arus air lebih kuat di dalam kolam

2. Gunakan paip pvc yang warna kelabu. gunakan T joint untuk mengaggihkan saliran air ke penapis dan air pancut.

3. Sambungkan valve ke paip air pancut untuk control ketinggian air pancut. Jika kurang tekanan air ke air pancut, maka air akan pergi ke saluran paip ke penapis.

4. Hujung paip air pancut tu dtutup menggunakan stopper pipe. Tebuk la lubang pada batang paip ikut kreativiti untuk membentuk pancuran

5. Untuk filter, bekasnya saya guna bekas tapis berlubang macam untuk hamper. Kemudian diisi dengan kapas fiber yang dibeli dari kedai akuarium.