Peti sejuk? apakah bahan atau barang yang kebiasaannya anda simpan di dalam peti sejuk. Walaupun nama nya peti sejuk, ia tidak bermakna makanan-makanan yang tak habis, buah-buahan dan sebagainya boleh disimpan begitu sahaja. Ada beberapa teknik perlu dilakukan untuk memastikan bahan yang disimpan di dalam peti sejuk bersih dan tidak tercemar. Jangan ingat, dalam peti sejuk tu tak ada bakteria akan hidup ye.

Seperti yang diperkatakan sebelum ini, bagi memastikan peti ais sentiasa dalam keadaan bersih, ia perlu dicuci setiap minggu. Nak tahu cara untuk mencuci peti sejuk [klik sini]

Bila dah dicuci bersih, langkah seterusnya adalah cara penyimpanan. Pastikan simpanan bahan dalam peti sejuk dilakukan dengan tertib yang telah ditunjukkan oleh Hani Mynis di laman facebooknya.

SIMPAN SOS

Kebiasaanya, sos seperti cili, tomato tiram lada hitam dan sebagainya akan disimpan pada suhu bilik selepas dibuka. sebenarnya, cara terbaik untuk mengekalkan kesegaran sos-sos tersebut anda perlu siampan kan ia di dalam peti sejuk. Lagi pun memang dah tertera kaedah penyimpanan sos tersebut pada label atau peket pembungkusnya “refrigerate after opening”.

Ia bertujuan mengelak pertumbuhan kulat terutamanya pada mulut botol. Perasan tak mulut botol sos tu ada hitam-hitam. Itu tandanya telah kulat telah hadir.Tempat paling sesuai untuk menyimpan sos di dalam peti sejuk adalah di rak pada pintu peti.

CARA SIMPAN SUSU 

Untuk susu dalam tin tak kira cair atau pekat, biasanya akan disimpan terus ke dalam peti sejuk dengan tin-tin sekali selepas dibuka. Betul tak? tanpa mengambil kira bahagian yang telah dibuka tadi ditutup rapat atau pun tidak, kaedah simpanan ini akan mencemarkan 100% susu cair atau pekat tadi. Bukan sekadar dari rasanya, malah warna dan tekstur.

IKLAN

Sebaiknya, pastikan tin susu yang telah dibuka tadi ditutup kedap sama ada dengan menggunakan plastik atau sebagainya. kalau rasa leceh dan tak kemas, pilihan terbaik adalah dengan salinkan susu tadi di dalam bekas yang mempunyai penutup kedap dan diletakkan pada rak di pintu peti ais.

Lagi satu cara pengurusan dan simpanan yang salah di dalam peti ais adalah dengan meletakkan susu segar yang dalam kotak di ruang rak pintu. Bahagian tersebut merupakan tempat yang mempunyai suhu yang paling tidak stabil. Jadi letkkan susu segar di bahagan dalam untuk mengelak ia dari cepat rosak

CARA SIMPAN TELUR

Orang kata, telur tak sesuai disimpan di dalam peti sejuk. Sebenarnya, dua-dua pun boleh cuma cara simpanan di suhu bilik dan peti sejuk adalah berbeza.

IKLAN

Simpanan suhu bilik
lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)

Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan utk menghalang bakteria masuk dlm telur dan percepatkan proses telur rosak

simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan skjp pnas sekejap sejuk

Simpan dalam peti ais (chiller)
Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti sejuk kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cpt rosak.

IKLAN

Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur yang kedap udara dan bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor dengan makanan lain dlm peti ais. Pastikan sebelum disimpan, telur tidak dibasuh telur, nak masak baru basuh

MACAM MANA SIMPAN UBAT-UBATAN 
Ramai yang suka letak ubat terutamanya yang jenis cecair di dalam peti sejuk kan? Sebenarnya, ubat tak perlu disimpan di dalam peti sejuk nak-nak di bahagin rak pintu. Seperti yang diperkatakan di dalam point-point terdahulu, suhu di bahagian ini tidak stabil. Jadi ia bukan lagi memanjangkan tempoh best use ubat malah menjadikanya lebih cepat rosak kerana ubat-ubatan cecair ni sensitif haba dan kelembapan.

Jadi, cara terbaik untuk simpan ubat-ubatan adalah di tempat yang sejuk. Bukan sejuk peti tu, maksudnya terhindar dari haba. Susun sahaja ubat-ubat tu di dalam kabinet.

TIP: Ubat antibiotik dalam bentuk serbuk yang perlu dibancuh sendiri sahaja yang sesuai disimpan didalam peti sejuk. Itu pun di bahagian dalam bukan rak pintu. Manakala ubat antibiotik perlu dihabiskan segara. Jika doktor telah tetapkan dalam tempoh 5 hari, maka ia perlu dihabiskan. Kalau masih tersisa, jangan nak mengada-ngada simpan. BAHAYA. Yang penting baca label dan denagr saranan doktor