BNGFB

Kes jubin pecah biasanya berlaku selepas tamat tempoh jaminan penyelenggaraan rumah. Hanya tuan rumah yang pernah melaluikejadian seperti ini sahaja yang faham betapa sakit dan pedihnya hati melihat keadaan rumah yang tidak sempurna dengan lantai yang retak dan pecah. Seperti yang pernah dilaporkan pada September 2010 di Pulau Pinang, sebuah keluarga telah berhadapan dengan detik cemas apabila lantai kediaman mereka meletup secara tiba-tiba. Keadaan ini dipercayai disebabkan oleh kualiti pemasangan jubin yang tidak mencapai tahap piawaian yang telah ditetapkan. Pemasangan jubin yang tidak mengikut spesifikasi seperti ini boleh mendatangkan masalah buat pemilik rumah dimasa akan datang.

Faktor yang menyumbang kepada kejadian jubin meletup termasuklah ;-

1. Tanah di tapak rumah mendap.
2. Tidak menggunakan besi BRC pada tapak lantai.
3. Pemasangan mozek yang tidak mengikut spesifikasi.
4. Kesukaran pemasangan konkrit sekata pada semua bahagian mozek terutama untuk mozek bersaiz besar menyebabkan terdapat poket udara yang boleh mengembang.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Dan ini pula langkah penyelesaiannya :

Cara untuk memperbaikinya adalah membongkar papan jubin yang telah dipasang. Selepas itu, bersihkan permukaan dasar lantai dari kotoran yang melekat dan biarkan hingga dasar lantai kering. Pasanglah jubin yang baru dengan pelekat yang elastic. Salah satunya adalah pelekat dengan bahan polyurethane.
Agar tidak berlaku lagi, pasanglah joint sealent setebal 2cm pada permukaan jubin dengan dinding.