Jika barang keluli seperti tong gas, kotak besi, batang penyapu keluli dibiarkan dalam tempoh yang lama dan terdedah kepada udara lembap, ia akan meninggalkan kesan karat pada permukaan lantai. Sakitnya lah mata bila nampak kesan karat tersebut. Betul tak?Guna Lemon Untuk Hilangkan Kesan Karat Pada Dinding

Selain itu juga, kesan karat tersebut boleh wujud secara semula jadi. Kebiasaanya, ia berpunca daripada tindak balas air pada permukaan konkrit. Biasanya ia berlaku pada bahagian paip air dan rekahan konkrit.

Dah macam-macam cara diguna untuk menanggalkan kesan karat tersebut. Kebiasaanya, cara paling mudah adalah dengan menggunakan asid. Tapi, kadah itu mengundang ancaman lain pula. Sebeanrnya, ada cara yang lebih selamat dan mudah iaitu hanay dengan menggunakan lemon.

Untuk cuci atau tanggalkan kesan karat degil pada lantai anatau permukaan dinding, anda perlukan

IKLAN

Bahan-bahan:

Jus lemon
Cuka
Berus kasar
Botel semburan

IKLAN

Cara-cara:

IKLAN

1. Cuci keseluruhan permukaan yang terdapat kesan karat denagn air bersih terlebih dahulu
2. Perah lemon pada kawasan berkarat dan gosok atau sental seketika dengan menggunakan kulit lemon tersebut
3. Biarkan selama 10 minit
4. Berus permukaan karat yang telah diperah lemon tadi.
5. semburkan sedikit cuka pada permukaan yang disental supaya sedikit basah. Ulang beberapa kali shingga kesan karat hilangGuna Lemon Untuk Hilangkan Kesan Karat Pada Dinding Guna Lemon Untuk Hilangkan Kesan Karat Pada Dinding

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI